konferencija 'Izazovi zelene tranzicije'

Energetska tranzicija nema alternative, već je postala klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost

17.06.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Na konferenciji 'Izazovi zelene tranzicije' sudjelovali vodeći stručnjaci iz domaćeg poslovnog, turističkog, političkog i energetskog sektora

U istarskoj općini Bale održano je ovogodišnje izdanje velike konferencije 'IZAZOVI ZELENE TRANZICIJE', koje je ponovno okupilo vodeće ljude najrelevantnijih domaćih kompanija, posebice u energetskom i turističkom sektoru, te predstavnike lokalne i regionalne javne vlasti i nadležnih ministarstava. Rasprava o temeljitoj preobrazbi europskog društva i gospodarstva otvorila je brojna važna pitanja o konkurentnosti i sposobnostima hrvatskog nacionalnog gospodarstva u segmentu zelene energetske tranzicije, korištenja obnovljivih izvora energije i razvoja pojedinih regija poput Istre upravo u ovom smjeru. Kao jedan od glavnih zaključaka nametnula se činjenica da sve veća izloženost Hrvatske globalnoj turističkoj potražnji postavlja zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te unapređenje održivog razvoja turizma kao apsolutni imperativ. Značaj cjelokupne manifestacije potvrdio je i premijer Andrej Plenković koji je sve okupljene pozdravio uvodnim obraćanjem.

'Vjerujem da upravo Istra može biti predvodnik ovih promjena u našem turističkom sektoru. U tu svrhu osigurana su bespovratna sredstva u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Ova će nam sredstva svakako omogućiti daljnju energetsku transformaciju i, ono što je najvažnije, sudjelovanje naših građana u njoj. Cilj nam je provoditi aktivnosti kojima ćemo osigurati povoljnu i obnovljivu energiju koja će pridonijeti daljnjem razvoju cjelogodišnjem i održivom turizmu', poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković te dodao i da energetska tranzicija nema alternative, već je postala klimatska, ekonomska i geopolitička nužnost.

Uvodnim obraćanjem, okupljene je pozdravio i član Uprave ACI-ja, Josip Ostrogović, naglasivši kako je turizam jedan od temeljnih stupova gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske, kao i to da Hrvatska kao zemlja raspolaže impresivnim brojem turističkih kompanija koje su regionalni lideri u svojoj djelatnosti, zbog čega je ključno da se ova problematika zajednički promišlja upravo iz te perspektive.

U sklopu konferencije održavana su dva panela pod nazivom 'Održivost kao imperativ turističkog razvoja' i 'Kako doprinosimo smanjenju ugljičnog otiska', a među panelistima našli su se pulski gradonačelnik dr.sc. Filip Zoričić, Igor Radić iz Ministarstva turizma i sporta RH, dr.sc. Ivan Herak, član Uprave ACI d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere, Ivica Butorac, direktor Brijuni Rivijere d.o.o., zamjenik župana Istarske županije, Tulio Demetlika, Kristijan Rabar, menadžer za održivi razvoj u tvrtki BAT, Denis Nikola Kulišić iz tvrtke Odašiljači i veze, Željko Ukić, HŽ Putnički prijevoz te načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio.

Poseban naglasak na važnost mora i priobalja kao najvrjednijeg prirodnog resursa Republike Hrvatske, stavio je dr.sc. Ivan Herak, član Uprave ACI d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, pritom naglasivši i značaj implementacije vodikovih tehnologija za ostvarenje ugljične neutralnosti kao krajnjeg cilja zelene energetske tranzicije. 'ACI gospodari jednim od najvećih resursa kojim naša država raspolaže, a to su naše more i priobalje, zbog čega je naša odgovornost u svim aspektima poslovanja neusporedivo veća. Stoga smatramo da održivi razvoj ne predstavlja samo trend u društveno odgovornom poslovanju i priliku za jačanje imidža, već apsolutni imperativ u svakom obliku profesionalnog i društvenog djelovanja. Jedan od najrecentnijih i najkonkretnijih primjera za to je upravo zauzimanje središnje nacionalne uloge u projektu 'Dolina vodika Sjeverni Jadran'. Glavni cilj projekta je da u naš sustav implementiramo energetska rješenja i inovacije koje uključuju i tehnologije vodika, čime će se istovremeno provoditi Europski zeleni dogovor i Europska vodikova strategija. Poput Europske komisije, Vlada Republike Hrvatske također je uvjerena da integracija vodikovih ekosustava predstavlja učinkovit način za prelazak na ugljično neutralno društvo pri čemu se je ACI, kao najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u zelenoj energetskoj tranziciji u nautičkom sektoru, ovdje definitivno profilirao kao jedan od vodećih partnera u projektu', poručio je.