43 milijarde dolara

Elon Musk je na korak od kupnje Twittera: Izgleda da je tvrtka prihvatila njegovu 'najbolju i konačnu' ponudu

25.04.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Ponudio je 54,20 dolara po dionici, želi transformirati Twitter u privatnu tvrtku za slobodu govora

Twitter Inc. spreman je dogovoriti prodaju Elonu Musku za oko 43 milijarde dolara u gotovini, cijenu koju je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a nazvao svojom 'najboljom i konačnom' ponudom za tu tvrtku društvenih medija.

Ova saga traje već tjednima, a oči dioničara Twittera i Muskovih više od 80 milijuna pratitelja na toj društvenih mreži uprte su u kontroverznog milijardera koji je početkom travnja kupnjom 9,2 posto udjela postao najveći dioničar Twittera. Zatim je najavio pridruživanje upravnom odboru i ubrzo odbio tu ponudu, da bi potom najavio kupnju Twittera. No sve je izglednije da bi do kupnje zaista moglo doći.

Prošli tjedan američki regulator za financijska tržišta SEC objavio je da je Musk pribavio novac za kupnju, uz navode da iznos uključuje 25 milijardi dolara zajmova i više od 21 milijardu dolara iz drugih izvora, kojima planira kupiti dionice svih Twitterovih dioničara i tako povući tvrtku s burze.

  • +8
Elon Musk TED 14. 4. 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Glenn CHAPMAN / AFP / Profimedia

Prema izvorima bliskima Reutersu, Twitter bi mogao objaviti dogovor od 54,20 dolara po dionici, prema posljednjoj Muskovoj ponudi, nakon što se odbor sastane u ponedjeljak i preporuči transakciju dioničarima Twittera. Međutim isti izvori upozoravaju i da je moguće da dogovor u bilo kojem trenutku propadne. Tržište je isprva na potencijalnu kupnju reagiralo sa sumnjom s obzirom na to da Musk nije odavao detalje o financiranju. O kupnji Twittera pregovara u osobnom svojstvu.

Zasad nijedna strana nije komentirala navode, no situaciju pomno prati i tržište. Naime dionice Twittera porasle su za 4,5 posto, na 51,15 dolara u predtrgovanju.

Musk je također izjavio da se Twitter mora transformirati u privatnu tvrtku kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora. Podsjetimo, upravo je on nedavno kritizirao Twitter putem ankete po pitanju slobode govora, a usto je ranije izrazio želju o osnivanju vlastite društvene platforme.