znanja iz specifičnih područja poduzetništva

Ella Dvornik i Ivan Alduk u ulozi predavača/poduzetnika na EU projektu Znam i poduzimam

23.09.2019 u 14:22

Bionic
Reading

U okviru projekta ‘Znam i poduzimam’ provedbom ciklusa predavanja i kroz mentorstvo kvalificiranih mentora pružiti će se polaznicima znanja iz specifičnih područja poduzetništva – prava, menadžmenta, korištenja socijalnih mreža, računovodstva i poreznog savjetovanja, korištenja financijskih potpora i intelektualnog vlasništva

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj je danas ukupno 112.169 nezaposlenih osoba, od čega je preko 22% osoba mlađih od 29 godina. Unatoč tome mladi i nezaposleni, rijetko kad se odlučuju svoj status riješiti samozapošljavanjem ili pokretanjem vlastitog biznisa. U Hrvatskoj je samo 10,5% poduzetnika je mlađe od 29 godina. Mladi se nakon završenog obrazovanja teško odlučuju na pokretanje vlastitog poduzeća, ponajviše zbog pravne i ekonomske nesigurnosti u Hrvatskoj ali i zbog nedostatka specifičnih znanja i kompetencija ključnih za pokretanje i vođenje poduzeća u današnje doba. Internet ima nemjerljiv utjecaj na sve aspekte svakodnevnog života, pa tako i poduzetništvo - danas se čak 38,5% poduzetnika bavi poslovanjem preko interneta. Navedeno je rezultiralo s razvojem brojnih novih i inovativnih alata koji unapređuju poslovanje u svim njegovim segmentima.

CILJEVI PROJEKTA

S obzirom na nedovoljnu informiranost mladih ljudi, nedostatak stručnih kapaciteta istih te na dinamičan razvoj digitalnog poslovanja, ovaj projekt je usmjeren na jačanje kompetencija mladih i nezaposlenih ljudi ključnih za razvoj poslovne ideje i uspješno poslovanje u današnje, digitalno doba. U okviru projekta ‘Znam i poduzimam’ provedbom ciklusa predavanja i kroz mentorstvo kvalificiranih mentora pružiti će se polaznicima znanja iz specifičnih područja poduzetništva – prava, menadžmenta, korištenja socijalnih mreža, računovodstva i poreznog savjetovanja, korištenja financijskih potpora i intelektualnog vlasništva. No, s obzirom na sve dinamičniji razvoj interneta kao poslovnog alta, edukatori na projektu biti će mladi, uspješni poduzetnici koji su svoj hobi pretvoriti u uspješan posao, koji posluju upravo putem interneta i društvenih mreža – najpoznatiji hrvatski blogeri i influenceri. Kao rezultat, polaznici programa steći će ključna znanja za razvoj svojih poslovnih ideja te potrebne vještine za vođenje svog poduzeća putem interneta i digitalnih kanala, što će pridonijeti povećanju broja novoosnovanih poduzeća i obrta među mladima te smanjenju njihove trenutne nezaposlenosti.

UKUPNA VRIJEDNOST

Ukupna vrijednost projekta Znam i poduzimam prijavljenog u sklopu poziva Lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja iznosi 531.371,39 kn. Od navedenog iznosa u sklopu poziva sufinancirano je 531.371,39 kn.

TRAJANJE

Provedba cjelokupnog projekta trajat će 12 mjeseci u Zagrebu. Stručne edukacije odvijati će se u Zagrebu od 24.09- 29.10.2019 godine od 10-18:00 sati. Početna konferencija sa predstavljanjem projekta te okruglim stolom na temu uloge interneta u pokretanju i vođenju biznisa održati će se 23.9.2019 godine.

https://www.facebook.com/Znam-i-poduzimam

https://www.poduzimam.eu

PREDAVAČI

ELLA DVORNIK - Ella Dvornik voditi će dvije radionice o intelektualnom vlasništvu. Polaznike će podučiti kako svoju originalnu ideju prvo pretvoriti u uspješan biznis, osmisliti i razvijati svoj brand a onda i razvijati nove proizvode i usluge.

MATIJA LAZAREVIĆ - LayZ - Matija će voditi dvije radionice o ulozi društvenih mreža u pokretanju i vođenju svog poslovanja, polaznike će učiti kako koristiti Instagram, kako uspješno postaviti i promovirati svoj Youtube kanal, kako razvijati svoj brand, nove proizvode i usluge koristeći pri tome društvene mreže.

MAJA BREKALO - Maja će voditi edukaciju s područja društvenih mreža. Kroz svoja predavanja predstaviti će specifičnosti food bloginga, te podučiti polaznike o tehničkim elementima postavljanja i promoviranja bloga, kako kreirat privlačan sadržaj te razvijat suradnju sa brandovima te pri tome koristiti Instagram i Pinterest.

IVAN ALDUK - Ivan Alduk dobitnik je velikog broja novčanih nagrada i financijskih potpora. Kroz svoje predavanja podučavati će polaznike o financijama – kako uopće ostvariti prihode od svog hobija, kako uspješno razvijati svoje poslovanje, kako doći do financijskih sredstava i potpora. Osim toga predstaviti će, kroz svoj primjer, koje su najveće prepreke u samostalnoj djelatnosti po pitanju financija, te kako organizacijom i primjenom znanja postići financijski uspjeh.

ISABELLA RAKONIĆ - Obzirom da je Isabella prije svega magistar prava, kroz svoj primjer educirati će polaznike o pravnim aspektima vođenja vlastitog poslovanja. Kratko će predstaviti dostupne pravne oblike i njihove specifičnosti, naročito u kontekstu freelancera i samostalnih djelatnosti. Kroz edukacije polaznici će saznat koji pravni oblik poslovanja odabrati, koje su zakonske obaveze koje proizlaze iz vođenje firme, na koji način sklapati ugovore sa klijentima i sponzorima, a sve to kroz primjenu osobnog iskustva edukatora.

NATALIA ZIELINSKA - S obzirom da je Natalija diplomirala projektni menadžment, te uspješno provodi projekte više od 5 godina, na vlastitom će primjeru polaznicima predstaviti temu menadžmenta i njegovog značaja za poslovanje. Polaznici će usvojit alate i vještine za iniciranje i planiranje projekta koji uključuju definiranje ciljeva, razradu poslova i izradu vremenskog i financijskog plana.

Projekt sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.