OGRANIČENJE CIJENA

Ekonomist objasnio kako će proizvođači zaobilaziti mjere protiv inflacije

15.09.2023 u 09:06

Bionic
Reading

Oko milijardu eura Vlada će ove godine izdvojiti za pakete pomoći građanima i gospodarstvu protiv inflacije i njezinih posljedica. Međutim inflacija je tvrdokorna i osobito postojana u kategoriji hrane, a koja je oko 10 posto skuplja nego lani. Hoće li nove mjere doista pomoći ili su farsa, kako ih ocjenjuje predsjednik Zoran Milanović?

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za gospodarstvo, istaknuo je da ovaj paket mjera, u odnosu na prošlu godinu, donosi pojeftinjenje od 25 posto.

'Kada bismo cijeli paket ovih grupa proizvoda uzeli na jedno mjesto i izračunali, cijena tih proizvoda krajem prošle godine bila bi 100 eura. Kada bismo ih kupili po ovim cijenama, bila bi 75 eura. Dakle 25 posto niži je paket te košarice', kazao je za emisiju U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca i HUP-a, ustvrdio je da je donošenje novih mjera bila novost i 'velikima i malima'. Ustvrdio je da su mali trgovci u 'nezavidnoj poziciji' jer košarica koja je jučer prihvaćena čini 60-70 posto proizvoda malog trgovca.

'Ne možete govoriti ni o kakvom tržištu ako imate ograničeno 60 posto onoga što prodajete. Ovdje se želi vratiti cijene na početak godine, odnosno na kraj prošle godine. Mislim da će to biti jako teško', rekao je.

  • +14
Plenković primio predstavnike trgovačkih lanaca Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prognozirao je da bi moglo doći do zatvaranja trgovina malih trgovaca te do nestašice nekih proizvoda.

Kada se radi o obujmu mjera, Boris Podobnik, profesor ekonomije na ZŠEM-u, otkrio je kako bi proizvođači mogli doskočiti ovim ograničenjima te ustvrdio da su mjere 'preširoke'.

'Vjerojatno su mjere preširoke. Pozdravljamo to što Vlada ograničava cijenu struje. Netko tko je libertarijanac rekao bi da to nije u redu jer svaki poduzetnik mora razmišljati o svojim rizicima. Kada govorimo o ograničenju proizvoda, mislim da će mnogi od naših proizvođača uskoro postati vrlo inovativni', objasnio je.

'Ograničava se cijena 500 grama tjestenine, ali nema razloga zbog kojeg netko ne bi prodavao 520 grama, jer na to nema ograničenja. Isto je s jajima - ograničavate paket od 10 jaja, a mogao bi se uskoro na tržištu pojaviti paket od 12 jaja', dodao je.

Na pitanje o tome koliko ovakve mjere mogu ograničiti inflatorni pritisak Podobnik je odgovorio da 'možda mogu', ali 'kratkotrajno'.

Ustvrdio je da se pritisak vrši na pogrešnom mjestu, tj. na marži trgovaca.

'Vršimo pritisak na tih 2,3 posto. Tu tražimo prostor za neka velika smanjivanja, a to je nemoguće. Ekonomska logika nam govori da to tako ne možemo', dodao je.

'Najjednostavnije, nitko neće raditi protiv sebe. Veliki će se lakše snaći, a manji teže. Imamo Zakon o reguliranju rada trgovina, kojim smo čak zabranili rad tih trgovina. Stvar je dosta složena, ne možemo pojednostavljivati i tražiti samo krivca u jednome, a to je trgovac', zaključio je.