potvrdila lagarde

ECB potvrdio: Završava era jeftinog novca, dižemo kamatne stope

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2022 14:19
  • Objavljeno 11.05.2022 u 14:18
Christine Lagarde

Christine Lagarde

Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Europska središnja banka (ECB) zaključit će početkom trećeg kvartala ove godine svoj program stimulativnog otkupa državnih obveznica, nakon čega planira povećati kamatnu stopu, izjavila je u srijedu u Ljubljani predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Lagarde je u Ljubljani prisustvovala svečanoj proslavi 30. obljetnice nezavisnog djelovanja slovenske središnje banke, a tom se prilikom u govoru osvrnula na trenutna očekivanja u vezi s rastućom inflacijom u Europi i kamatnom politikom ECB-a.

Lagarde je rekla da je njeno očekivanje da će program stimulativnog otkupa obveznica ECB završiti početkom slijedećeg kvartala, nakon čega bi kroz određeno vrijeme trebalo uslijediti i povećanje kamatne stope.

"Prvo povećanje kamatne stope uslijedit će određeno vrijeme nakon što se završe neto otkupi obveznica, što bi moglo značiti u roku nekoliko tjedana nakon toga", kazala je Lagarde.

Nakon prvog povećanja kamatne stope postupak normalizacije odvijat će se postupno, najavila je. Ona je upozorila i na rastuću inflaciju, rekavši kako rat u Ukrajini izaziva "strukturne promjene" što po njenim riječima može dovesti do "daljnjih negativnih šokova u nabavi" i potaknuti pritisak na troškove i cijene.

U aktualnom ekonomskom okruženju vrlo je vjerojatno da se prijašnja dinamika uz nisku inflaciju neće vratiti, pa je zbog toga primjereno da se politika tome prilagodi i vrati u normalnije okvire, kazala je Lagarde. Pri tome je upozorila da niska potrošnja i investicije u eurozoni i dalje ostaju na predkriznim razinama. U takvom okruženju ključni će biti predanost i fleksibilnost, navela je u vezi buduće monetarne politike ECB-a.