MONETARNA POLITIKA

ECB očekuje postupno slabljenje inflacije, krizni poticaji ukidaju se krajem ožujka

03.02.2022 u 17:44

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je ponovila da će krajem ožujka okončati pandemijski program poticaja gospodarstvu eurozone i potom pojačati standardnu potporu, prognoziravši popuštanje inflacije tokom godine.

Gospodarstvo eurozone nastavlja se oporavljati i stanje na tržištu rada dodatno se poboljšava, poduprto izdašnim mjerama potpore, ocijenila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

U prvom tromjesečju rast će vjerojatno ostati prigušen zbog najnovijeg vala zaraze, napomenula je.

„Nestašice materijala, opreme i radnika i dalje koče proizvodnju u nekim sektorima, a visoki troškovi energije štete prihodima i vjerojatno će smanjiti potrošnju”, upozorila je Lagarde na tiskovnoj konferenciji.

Međutim, novi valovi pandemije sve manje pogađaju gospodarstvo, a čimbenici koji ograničavaju proizvodnju i potrošnju trebali bi postupno slabiti, što bi omogućilo gospodarstvu da tijekom godine ponovno snažno poraste, ustvrdila je Lagarde.

Osvrnula se na problem visoke inflacije koja je proteklih mjeseci naglo rasla, poduprta ponajprije većim troškovima energije koji potiču rast cijena u mnogim sektorima, kao i višim cijenama hrane.

„Inflacija će vjerojatno ostati povišena dulje no što se očekivalo, ali će se smanjiti tijekom ove godine”, ocijenila je Lagarde na konferenciji za novinare.

ECB je stoga potvrdio odluke o mjerama monetarne politike, donesene na sjednici u prosincu lani.

Ponovili su da će na kraju ožujka ugasiti krizni pandemijski program kupnji obveznica (PEPP) ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura.

U drugom će pak tromjesečju, kako su ponovili, udvostručiti kupnju obveznica u sklopu standardnog programa (APP) koji su oformili kako bi poduprli gospodarstvo i potaknuli inflaciju nakon dužničke krize, na 40 milijardi eura mjesečno.

Urazdoblju od srpnja do rujna smanjit će kupnju na 30 milijardi eura mjesečno, a od listopada kupovat će ih za 20 milijardi eura mjesečno "sve dok bude potrebno" kako bi se pojačao poticajni efekt kamatnih stopa.

"S obzirom na postojeću neizvjesnost, moramo sačuvati fleksibilnost i mogućnost izbora u vođenju monetarne politike više nego ikad prije", istaknula je predsjednica ECB-a.

ECB je, kako je ponovila, spreman po potrebi prilagoditi sve svoje instrumente kako bi se inflacija ustalila na ciljanoj razini od dva posto u srednjoročnom razdoblju.

Na današnjoj sjednici ECB je također ostavio nepromijenjenima sve tri kamatne stope, uključujući negativnu kamatnu stopu na depozite od minus 0,5 posto, i ključnu kamatnu stopu od nula posto, ponovivši da će ostati na toj razini sve dok inflacija ne dosegne dva posto "znatno" prije kraja 2023. godine, i ne zadrži se na toj razini.

"To bi moglo uključivati i prijelazni period u kojem bi inflacija bila umjereno iznad ciljane razine", ponovili su iz ECB-a, u skladu s napomenama sa sjednice sredinom prosinca lani.