aviokompanije

Easyjet prepolovio gubitak, očekuje snažan oporavak ovoga ljeta

27.01.2022 u 12:25

Bionic
Reading

Britanski diskontni avioprijevoznik easyJet objavio je u četvrtak da očekuje snažnu potražnju ovoga ljeta i približavanje kapacitta pretpandemijskim razinama, nakon slabije popunjenosti zrakoplova na kraju 2021. godine zbog širenja omikrona

Tvrtka je u prvom poslovnom tromjesečju do kraja prosinca letjela sa 64 posto pretpandemijskih kapaciteta, ali je njezin faktor popunjenosti bio nešto niži od očekivanih 80 posto budući da je omikron smanjio potražnju u prosincu.

Prihod grupi grupe porastao je na kraju prošle godine na 805 milijuna funti, sa 165 milijuna u istom razdoblju 2020., prve godine pandemije. Gubitak je gotovo prepolovljen, na 213 milijuna funti.

Početkom 2022. rezervacije su u Britaniji skočile budući da su ublažene mjere ograničenja putovanja, a dodatno ih je potaknula najava vlade da će u veljači ukinuti obavezu testiranja, rekao je izvršni direktor Johan Lundgren.

"Očekujemo snažno ljeto i povratak easyjeta na kapacitete iz 2019. godine, zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje, uz posebno dobre rezultate na britanskim rutama prema plažama i popularnim odredištima za slobodno vrijeme", dodao je Lundgren.

easyJet Izvor: Profimedia / Autor: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aviokompanija navodi da u prodaji za tekuće, drugo poslovno tromjesečje nudi 67 posto prijevozničkih kapaciteta, znatno više od siječanjskih 50 posto.

U studenome, kada još nije bilo moguće točno procijeniti učinak omikrona, prognozirali su da će u prva tri mjeseca 2022. letjeti sa 70 posto pretpandemijskih kapaciteta.