veliki plinovod

E.ON prepolovio vrijednost svog udjela u Sjevernom toku 1

10.08.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Najveći europski operator energetskih mreža E.ON u srijedu je smanjio vrijednost svog udjela u plinovodu Sjeverni tok 1 za oko 700 milijuna eura, a kao razlog naveo je pojačanu neizvjesnost vezanu uz rusko-ukrajinski rat.

Plinovod Sjeverni tok 1, koji donosi plin iz Rusije u Njemačku i trenutno radi petinom kapaciteta, oslikava bit energetske krize između europskih država ovisnih o plinu i glavnog opskrbljivača - Moskve, nakon njezina napada na Ukrajinu.

"Trenutna energetska kriza konačno jasno pokazuje da Europa mora preoblikovati svoj energetski sustav i biti neovisna o ruskom plinu", rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: Nord Stream 2 / TASS / Profimedia / Autor: Axel Schmidt/

E.ON je u ožujku priopćio da udio od 15,5 posto, koji indirektno posjeduje u Sjevernom toku 1 preko mirovinskog fonda tvrtke, vrijedi 1,2 milijarde eura. Glavni financijski direktor Marc Spieker rekao je da je sadašnja vrijednost udjela 500 milijuna eura.

Upitan razmišlja li E.ON o prodaji svog udjela, izvršni direktor Birnbaum je rekao da tvrtka "ostaje predana holdingu i da koristi svoja prava kao dioničar projekta".

E.ON je priopćio i da se odbor dioničara Nord Streama 1 ove godine nije sastao. Odbor uključuje većinskog vlasnika - ruski Gazprom, francuski Engie, njemački Wintershall Dea te nizozemski Gasunie.