ulazak u eurozonu

Obavezno iskazivanje cijena u kunama i eurima ipak neće vrijediti za sve, evo kod koga ćete i nakon 5. rujna vidjeti samo našu valutu

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 28.06.2022 12:04
  • Objavljeno 28.06.2022 u 12:04
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Neće svi morati od 5. rujna dvojno iskazivati cijene u kunama i eurima. U vladinim smjernicama za prilagodbu gospodarstva procesu uvođenju eura navedeni su izuzeci među kojima su, između ostalih, tržnice, kiosci, taksiji i benzinske postaje

Iznimke su propisane za slučajeve za koje bi prilagodba dvojnom iskazivanju cijena bila teško ostvariva iz 'tehničkih, operativnih ili drugih razloga ili bi isto bilo ostvarivo uz nerazmjerne troškove'.

'Dodatno, ograničenost prostora za dvojno iskazivanje cijena mogla bi rezultirati dovođenjem potrošača u zabludu radi nepreglednosti iskazanih cijena', objašnjava se u vladinim Smjernicama.

Zbog toga dvojne cijene ne moraju biti iskazane ni na fiksnim panelima i ostalim fiksnim stupovima benzinskih postaja, zaslonima blagajni i samoposlužnih uređaja, igrama na sreću, zrakoplovnim kartama, kartama za javni prijevoz, kuponima za popuste, iznosu povratne naknade na ambalaži, knjigama, poštanskim markama, biljezima, poklon-karticama, SIM karticama, otisnutim ulaznicama za kazalište ili koncerte, vagama i naljepnicama s vaganom cijenom.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Važno je naglasiti kako i svi oni koji nemaju obvezu isticanja dvostrukih cijena dužni će biti potrošaču ukupni iznos za prodanu robu ili uslugu na računu iskazati u kunama i eurima.

Tako primjerice Hrvatske autoceste neće imati obvezu dvojnog iskazivanja cijena na fiksnim panelima koji se nalaze u blizini naplatnih postaja zbog ograničenog prostora, sigurnosnih razloga te nepreglednosti cjenika za vozače.

Međutim, na računu za cestarinu, kao i na izlaznom displeju mora biti naznačen iznos cestarine i u eurima i u kunama uz navođenje fiksnog tečaja konverzije.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Isto tako taksisti od 5. rujna neće na ta taksimetrima morati imati stanje svoje vožnje u kunama ili eurima, ali će na računu morati iskazati cijenu u objema valuta.

Na prodajnim mjestima koja su navedena kao iznimke do 31. prosinca 2022. cijene moraju biti iskazane u kunama, a od 1. siječnja 2023. u eurima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!