VISOKO (NE)RIZIČNI ČAČIĆ

Dva dana uoči izbora Coning od CO dobio četiri mil. kn kredita?

12.12.2011 u 21:39

Bionic
Reading

Varaždinski Coning, u kojem je jedan od osnivača bio budući potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, dva dana uoči izbora dobio je od Croatia osiguranja četiri milijuna kuna kredita uz povlaštenu kamatu od sedam posto, umjesto uobičajenih 10 posto, i to unatoč tome što je tvrtka u dugovima i navodno je posljednjih pola godine bila u blokadi, piše Večernji list, pozivajući se na izvore bliske Croatia osiguranju

Sporno je to što Coning navodno nije imao uvjeta za kredit zbog blokade i dugova te je ocijenjen kao tvrtka visokog rizika, a čak i da je financijski zdrava tvrtka - ne bi imao pravo na četiri milijuna kuna zajma jer nema dovoljnu premiju, tvrde izvori Večernjega lista.

List piše da upućeni u zbivanja u Croatiji osiguranju kažu da je jedina osnova po kojoj je Coning dobio kredit navodno bilo dodvoravanje novoj vlasti, odnosno šefu HNS-a koji preuzima funkciju potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, a navodno bi to poduzeće moglo pripasti HNS-ovoj kvoti.

U CO-u u ponedjeljak službeno nisu htjeli govoriti o tom kreditu jer 'to spada u domenu poslovne tajne, na pozive se nije odazivao Radimir Čačić, a Ankica Mamić, koja je zadužena za njegov PR, poručuje da Čačić s Coningom od 2000. godine nema veze. Naime, tada je svoje vlasništvo prebacio na odvjetnički ured, a ljetos je u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' najavio da će se, osvoji li vlast, riješiti svih vlasničkih udjela u toj građevinskoj tvrtki, osim u Coning turizmu.

Ankica Mamić, međutim, potvrdila je, piše Večernji list, da je Coning, prema informacijama iz njihovih financija, zaista dobio kredit od CO-a, ali i da za njega je dobio i bankovnu garanciju. 'Prema Zakonu o trgovačkim društvima, tvrtkom upravlja uprava. Proces prodaje Coninga je u tijeku, ali kako je kriza pokosila građevinske firme, za njima je sada slab interes i prodaja se još nije ostvarila', uvjerava Mamić.