masni prinosi

Državne obveznice i trezorci? Ulagači u fondove imali su godinu za pamćenje!

05.12.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Dok su ove godine medijske stupce punila izdanja narodnih obveznica i nedavno izdanih trezorskih zapisa, u tišini su otvoreni investicijski fondovi banaka i investicijskih kuća ostvarili masne prinose svojim ulagačima

U uvjetima visoke inflacije ljudi s viškom novca - kapitalom - tražili su gdje ga uložiti da barem malo amortiziraju udar poskupljenja. Oročena štednja u bankama za većinu nije bila opcija zbog preniskih kamata u odnosu na inflaciju dok su državne obveznice i trezorci, s prinosima iznad tri posto, planuli.

Oni koji su svoj novac uložili u otvorene investicijske fondove, posebice u dioničke, mogli su zaraditi daleko više nego ulagači u državne papire - neki su zaradili toliko da su pobijedili inflaciju i nadmašili je za dva puta.

Otvoreni investicijski fondovi dijele se četiri glavne skupine po stupnju rizičnosti od najveće prema najmanjoj - dionički, mješoviti, obveznički i kratkoročni obveznički, nekad poznati kao novčani.

Dionički fondovi

Prema podacima portala hrpotfolio.hr, najbolji prinos među dioničkim fondovima ostvario je InterCapitalov Global Tehnology B - u dosadašnjem dijelu godine nevjerojatnih 37,14 posto. To je fond koji je više od pola svoje imovine uložio u američke tehnološke tvrtke poput Mete, Microsofta i Alphabeta - 67 posto imovine fonda investirano je u dionice, a izloženost američkom dolaru gotovo je stopostotna.

U društvu TOP pet po prinosima su i OTP indeksni, koji je ulagačima donio prinos od 26 posto, Capital Breeder, pod upravom Global Investa, mušterijama je zaradio 25,72 posto, ZB Activ 25,49 posto te Allianz Equity s 23,93 posto prinosa.

Mješoviti fondovi

Mješoviti fondovi, baš kako im naziv govori, ulažu u sve vrste vrijednosnih papira - drže manje dionica nego čisti dionički pa su manje rizičniji, što se vidi i na prinosima.

Pobjednik u ovoj kategoriji je, prema podacima s hrportfolio.hr, HBP Global s 19,15 posto prinosa, a Allianz Portfolio je ulagačima donio 14,62 posto prinosa.

Prinos sličan Allianzu ostvario je Generali Balanced (+12,59 posto), a slijede dva fond ZB Investa - ZB Global 70 s prinosom od 9,4 posto i ZB Global 50 s prinosom od 7,67 posto.

Obveznički fondovi

Među obvezničkim fondovima pobjedu je također odnio fond HBP-a, HPB obveznički s 3,99 posto prinosa, a slijede ga Erste Adriatic Bond (3,81 posto prinosa), Raiffeisen Classic (3,76 posto), Eurizon HR Bond (3,38 posto) te Raiffeisen Eurski Val 2025 s 2,8 posto prinosa.

Kratkoročni obveznički fondovi

Kratkoročni obveznički fondovi ili nekoć novčani fondovi zarađuju na depozitima i deviznim tržištima te tradicionalno ostvaraju najslabije prinose, ali je na njima vrlo teško, gotovo nemoguće izgubiti novac. U tom segmentu pobjedu je odnio Eurizon HR D-Start s prinosom od 3,6 posto. Taj fond radi od 2005. godine i u portfelju drži obveznice i depozite u omjeru gotovo 50:50.

Raiffeisen Flexi USD kratkoročni obveznički zaradio je 3,58 posto prinosa, a slijede Eurizon HR Euro Short Term Bond fond (3,19 posto), Erste E-Conservative (2,29 posto) te Eurizon HR Start fond (2,15 posto prinosa).