korigiranje svaki mjesec

Državna tvrtka radnicima će korigirati plaće po stopi inflacije

02.07.2022 u 13:15

Bionic
Reading

U Hrvatskim autocestama je sredinom ovog mjeseca potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec, doznaje Novi list

Prema tom ugovoru, korekcija osnovice za plaću provodit će se sukladno promjenama, odnosno povećanju ili smanjenju potrošačkih cijena u Hrvatskoj prema objavljenim podacima u Narodnim novinama, tako da se plaća za pojedini mjesec korigira za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu.

Kako Novi list navodi, to bi značilo da će se plaće u HAC-u korigirati svaki mjesec po onoj stopi po kojoj su u prethodnom mjesecu rasle ili se smanjivale potrošačke cijene, bez obzira na to koliko su visoke stope. No u ugovor je ugrađen i osigurač po kojem je određen limit za tu korekciju, pa se tako korekcija neće provoditi automatski u slučaju da kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od pet i pol posto. U tom se slučaju prelazi na poseban sporazum Uprave i sindikata, po kojem će se onda korigirati plaća.

Na ovaj se način uprava HAC-a osigurala da u roku od dva mjeseca zaposlenima u toj kompaniji plaća poraste više od pet i pol posto, odnosno da ostane podnošljiva za poslovanje tvrtke. No ostaje da su zaposleni u toj kompaniji dobili dogovor koji im jamči korekciju iz mjeseca u mjesec i rast njihovih plaća nije ograničen dogovorom sindikata i uprave koji je postignut, primjerice, prije pola godine i koji je inflacija već pogazila.

Na kraju godine zaposleni u HAC-u mogli bi imati plaće koje su kroz godinu najmanje gubile na vrijednosti.