VLADINA PREPORUKA BEZ ODJEKA

Državna poduzeća nisu smanjila plaće za 10 %

HEP IVAN ŠUKER JOSIP MRAVAK

HEP IVAN ŠUKER JOSIP MRAVAK

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Razgovori uprava javnih poduzeća, odnosno trgovačkih društava u državnom, ili djelomično državnom vlasništvu, sa sindikatima o dodatnom 'kresanju' plaća kreću u drugoj polovici kolovoza

U većini tvrtki već su odrađeni preliminarni razgovori temeljem Vladine preporuke o smanjenju plaća za 10 posto, no sindikati su na tim razgovorima ideju redom odbacili pozivajući se na važeće kolektivne ugovore u poduzećima. Sindikati su pritom mahom spremni na akcije i štrajk ukoliko se radničke plaće dodatno smanje, piše Novi list.

Nakon preporuke Vlade o smanjenju plaća radnicima u državnim tvrtkama za 10 posto i izglasavanja kriznog poreza, za više od 70.000 radnika u najvećim državnih tvrtkama plaća bi se trebala smanjiti 12 do 14 posto. Broj radnika treba uzeti sa zadrškom, jer o tome slučajno ili ne, nema svježe ažuriranih i službenih informacija. No, zna se da su po brojkama najveće Hrvatske željeznice, Hrvatska elektroprivreda i državna brodogradilišta, jer svaki od tih sustava broji više od 10 tisuća radnika, nakon čega nije naodmet spomenuti Hrvatske vode i Hrvatske šume, te staviti u posebnu ladicu tvrtke kao što je Ina, gdje se o poslovnoj politici ne pita samo hrvatska Vlada, već o tome ponešto mogu i moraju reći Mađari. Takvih tvrtki s djelomičnim ili manjinskim vlasničkim udjelom RH ima još mnogo i u poduzećima s manjim brojem zaposlenih, pa stoga nije nerealna procjena da bi drastično rezanje primanja moglo zahvatiti gotovo 100.000 hrvatskih radnika.

U Fini na štrajk spremni

Iako nije trgovačko društvo i iako se do sada slični Vladini napucina nju nisu odnosili, i Fina je sa sindikatom razgovarala o smanjenjuplaća. Prema riječima Krešimira Severa, predsjednika Finina sindikata,tri su razloga zbog kojeg sada neće pristati na rezanje plaća. Prijesvega, jer se preporuka Vlade ne bi trebala odnositi na Finu, zatimmasa za plaće koja nije mijenjana i višak zaposlenih o kojem se sadarazgovara. Plaće će, veli Sever, braniti štrajkom ako bude trebalo, aza to je sindikat radnicima spreman isplatiti 10 posto višu dnevnicu odone koju bi zaradili da ne štrajkaju.

Naputak Vlade od 16. srpnja zasad predstavlja mrtvo slovo na papiru. Niti jedna državna tvrtka prema toj odluci dosad nije rezala plaće. U gotovo svim tvrtkama pokušavaju tiho ignorirati Vladin naputak, jer su u većini Uprava svjesni koliko bi to bio težak udarac na standard radnika, te da bi se radničko nezadovoljstvo moglo preliti na ulicu. Naputak Vlade čak i menadžeri u državnim tvrtkama ne doživljavaju previše ozbiljno, jer smatraju da nisu sve tvrtke u istoj situaciji.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević potvrđuje da se nigdje ne vode pregovori o smanjenju plaća i odmah decidirano tvrdi kako se pregovori neće niti voditi, jer je prijedlog Vlade po njemu protupravan.

'Naš kolektivni ugovor je na snazi i smanjenje od 10 posto neće ići uz porez na neto plaću od dva ili četiri posto. Ja jesam za štednju i za nju ima prostora, a da se plaće ne diraju', veli Gordana Colnar iz Hrvatskog sindikata šumarstva. S upravom Hrvatskih šuma sindikat se već sastao, a nakon 15. 8. nastavit će razgovore. 'Pet do šest tisuća kuna, ruku na srce, nije puno. A to su plaće koje imaju naši radnici s visokom stručnom spremom', veli Colnar.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstu (SHSZUZ) članove je izvjestio o namjerama uprave Croatia Airlinesa da koeficijente za obračun plaća umanji za 10 posto, a ako sindikati ne pristanu, Uprava prijeti otpuštanjem radnika. 'Plaća glavnog direktora odlukom Vlade smanjit će se na 16.949,00 kn, a odlukom uprave direktorima sektora plaća će se smanjiti najmanje 25 posto. Radnicima se predlaže smanjenje vrijednosti boda za 10 posto i zamrzavanje ostalih odredbi kolektivnih ugovora u sadašnjoj razini na dvije godine, a sve to iz razloga pokrivanja gubitka te kako bi se mogao zadržati sadašnji nivo poslovanja i broj zaposlenih', izvjestio je SHSZUZ. Sindikati koji djeluju u Croatia Airlinesu odbili su prijedlog uprave, navodeći da smanjivanje plaća nije moguće dok se ne spriječi bespotrebno 'curenje' novca.

Jadrolinija, HEP, Hrvatske pošte, Fina, Croatia Airlines, Hrvatske šume, samo su neke od tvrtki u kojima su uprave obavile preliminarne razgovore sa sindikatima. U HŽ-u ti se razgovori tek očekuju. Sindikatima se ne žuri, jer su svjesni da će tvrtke, u slučaju jednostranog raskidanja kolektivnih ugovora i rezanja plaća bez suglasnosti sindikata, puno lošije proći jer će ih zasuti tužbe radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!