CRNA LISTA GUBITAŠA

Država u svom vlasništvu drži desetke tvrtki kojima istječe vrijeme. Ako ne reagira, bit će ozbiljnih problema

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 22.11.2019 11:50
  • Objavljeno 21.11.2019 u 22:31
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/Matej Grgić

Država je većinski vlasnik u 23 kompanije koje se nalaze u portfelju Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Radi se o tvrtkama koje nisu označene kao društva od strateškog i posebnog interesa, što znači da je moguća njihova prodaja. Svako malo neka od tih firmi nađe se u medijima zbog lošeg poslovanja. Svjež primjer toga je Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici. Prije nekoliko mjeseci bio je to Brodarski institut. Donosimo vam popis 10 najvećih gubitaša iz portfelja CERP-a koji su većinski u vlasništvu države

Listu predvodi splitski brodar Jadroplov, a koji je lani utukao 34,02 milijuna kuna gubitaka. Tvrtka već godinama posluje s minusom. Nužna joj je financijska injekcija jer su dugoročne i kratkoročne obaveze veće od ukupnog kapitala.

Plan restrukturiranja predviđa dokapitalizaciju od oko 40 milijuna kuna te se traži strateški partner.

Drugi na popisu gubitaša je ZTC iz Velike Gorice, a koji je prošlu godinu završio s gubitkom od 25,5 milijuna kuna. O problemima tvrtke koju vode umirovljeni i djelatni časnici Hrvatske vojske možete više pročitati ovdje.

Na trećem mjestu po lanjskom minusu od oko 12 milijuna kuna je splitska Dalma. Tvrtka je na rubu stečaja jer joj je račun blokiran više od 80 dana. Riječ je o firmi koja zapošljava 50-ak djelatnika i ostatak je ostataka jedne od najvećih trgovačkih kuća u bivšoj Jugoslaviji. S godinama se Dalma preorijentirala na turizam te su u njezinom vlasništvu dva turistička kompleksa: hotel Dalmina u Splitu i hotel Brzet u obližnjem Omišu.

Zagrebačkom Brodarskom institutu račun je u blokadi više od 250 dana. Iako se činilo da bi kineski investitori mogli pružiti ruku spasa, zasad ništa od toga.

  • +26
  • +23

Brodarski institut

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uprava na čelu s Igorom Tripkovićem na sve načine pokušava izvući tvrtku iz ponora. Zadnji je pokušaj bila prodaja dijela zemljišta od nekih osam tisuća kvadrata. Iako je stigla jedna ponuda, na zadnjoj skupštini dioničara o njoj se nije raspravljalo.

Lani je Institut poslovao s 14 milijuna kuna prihoda i gubitkom od 6,26 milijuna kuna. Ako se nastavi trenutno stanje, izgledno je da će tvrtka s oko 50 zaposlenih otići u stečaj.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Bučević

Na petom mjestu državnih gubitaša iz portfelja CERP-a je popovačka Lipovica. Proizvođač radijatora sa 144 radnika prošlu godinu završio je s minusom od 4,29 milijuna kuna, s time da je to još dobar rezultat jer je 2016., primjerice, prikazao gubitak od čak 47,1 milijun kuna.

Iako je Lipovica jedna od tvrtki iz portfelja CERP-a koja je spremna za prodaju, dosad se za nju nije pronašao kupac.

Milan Plećaš, ravnatelj CERP-a

Milan Plećaš, ravnatelj CERP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Donji dio tablice gubitaša u većinskom državnom vlasništvu predvodi Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod iz Zagreba s minusom od 3,30 milijuna kuna.

Poduzeće koje je osnovala država 1994. trebalo je koordinirati nastup domaće brodogradnje na međunarodnom tržištu. Znamo kako su završili naši škverovi, a ako nastavi s gubicima, tako će se provesti i Jadranbrod, u kojem radi 11 djelatnika.

U stečaj je već otišla tvornica obuće Meiso iz Goričana. Srećom, većina radnika odmah je našla posao u privatnoj firmi Haix.

Radnice iz tvornice obuće Meiso našle su posao u privatnoj tvrtki Haix

Radnice iz tvornice obuće Meiso našle su posao u privatnoj tvrtki Haix

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Meiso je klasična hrvatska priča o poduzeću kojom upravlja država. Godinama je dug rastao, na danas 20-ak milijuna kuna, s kojim se firma nije mogla nositi. Država nije reagirala i sada ne zna što bi s tvrtkom. Prošla je kroz čak 10 bezuspješnih pokušaja privatizacije, a ideja o predstečaju, kojemu su pribjegle mnoge tvrtke sa sudbinom sličnoj Meisovoj, nije realizirana.

Na kraju ove tužne liste nalaze se riječki 3. maj STM (upravlja prenoćištem Kantrida, stanovima, poslovnim prostorima i zemljištima u vlasništvu brodogradilišta 3. maj), čakovečki proizvođač metalne galanterije Panex i Institut za sigurnost Zagreb (bavi se istraživačko-razvojnim uslugama iz područja zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!