GRČIĆEVA IDEJA

Država spašava Jadrankamen novcem FGS-ova

02.08.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Nakon angažmana Fondova gospodarske suradnje u rješavanju sudbine brodogradilišta 3. maj, Vlada očekuje da bi FGS-ovi mogli odigrati ključnu ulogu u spašavanju Jadrankamena. 'FGS-ovi su pristali na ideju, ali čekaju da stečajni postupak krene u mirne vode i da se stvore uvjeti za restrukturiranje tvrtke', otkriva potpredsjednik Vlade Branko Grčič u intervjuu Lideru

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije priznaje da ove godine rasta neće biti. No za razliku od struke, MMF-a, EBRD-a i HNB-a, koji su naš BDP smjestili lošije i od minus jedan posto, Grčić tvrdi da će država u drugoj polovici godine sigurno pokrenuti investicijski ciklus

Uz jedno 'ali' - samo ako bačenu investicijsku rukavicu prihvati privatni sektor, koji se, osim toga, nužno mora ostaviti pesimizma. Kako? E, to je već pitanje za kviz.

Jedan od pokretača gospodarskog rasta, prema Grčiću, trebale bi biti temeljite reforme u javnom sektoru koje će se kretati u tri smjera. 'Prvo je restrukturiranje javnih poduzeća, dakle smanjenje troškova za plaće, smanjenje broja zaposlenih uz rast efikasnosti. Drugo veliko područje zahvata su državne agencije, gdje se sprema ujednačavanje kriterija za zapošljavanje, definiranje plaća, racionalizacija u broju agencija', najavljuje Grčić.

Ministarstvo uprave uskoro će izaći s prijedlogom ušteda koje bi se u idućoj godini trebale kretati od pola milijarde do milijardu kuna.

Uz planirane uštede, Grčić najavljuje i ekspanziju povlačenja novca iz fondova EU. 'Zatekli smo 37 posto ugovorenih sredstava. U šest mjeseci 2012. ugovorili smo dodatnih 80 milijuna eura, čime smo postotak podignuli na gotovo 50 posto ugovorenih sredstava. Plan je do kraja godine ugovoriti barem još 80 milijuna eura, što znači da bismo ove godine postignuli oko 60 posto ugovorenosti ukupno dodijeljenih sredstava, a to bi bio ogromni pomak, posebno u dosad najlošijim sektorima, prometu i IPARD-u, dakle u poljoprivredi i ruralnom razvoju', poručuje Grčić.

.