SPORNO ZEMLJIŠTE UZ DVORAC

Država povukla tužbu protiv Varteksa i Čačićeve Congame

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 11:13
  • Objavljeno 24.01.2012 u 09:24
Trakošćan

Trakošćan

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Prvo ročište u postupku gdje država tuži Varteks i Congamu bilo je ujedno i posljednje, jer je državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv ovih dvaju varaždinskih tvrtki u vezi utvrđivanja vlasništva nad atraktivnim zemljištem uz dvorac Trakošćan

Na varaždinskom Trgovačkom sudu zakazano je ročište u postupku gdje Republika Hrvatska, odnosno varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo u ime države, tuži Varteks i Congamu radi utvrđivanja prava vlasništva, odnosno naknade štete od oko četiri milijuna kuna.

Naime, Varteks je Congami, turističkom poduzeću koje djeluje u sastavu Coning grupe, prodao atraktivno zemljište u neposrednoj blizini dvorca Trakošćan, odnosno u susjedstvu obnovljenog hotela Trakošćan čiji je vlasnik Congama. Riječ o dvjema parcelama površine 5.770, odnosno 6332 četvorna metra, na kojima je Varteks imao nekoliko kućica za odmor. Državno odvjetništvo najprije je smatralo da su te parcele, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, trebale pripasti državi te je podignulo tužbu. Međutim, od tužbenog je zahtjeva odustalo uoči početka suđenja.

'Postupajući u i interesu države, državno je odvjetništvo podignulo tužbu, ali je naknadno došlo do dokaza, činjenica i saznanja koje nije imalo u trenutku podizanja tužbe. Na temelju toga je procijenjeno da nema osnove inzistirati na parnici jer su mali izgledi za uspjeh, odnosno da se država upiše kao vlasnik parcela', rekao nam je Darko Galić, v. d. varaždinskog županijskog državnog odvjetnika.

Što je to bilo presudno za povlačenje tužbe, pojasnili su nam u varaždinskoj tekstilnoj i modnoj industriji.

'Varteks je iznio činjenice da je predmetne nekretnine koje su po pravnoj naravi bile izgrađeno građevinsko zemljište u zoni vikend izgradnje, stekao naplatnim pravnim poslom odnosno kupoprodajom te ih je u postupku pretvorbe unio u procjenu temeljnog kapitala', doznajemo u Varteksu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi