MARIJANA IVANOV:

'Država ne stoji nikako u slučaju franak. Stranica arbitraže košta četiri milijuna dolara'

21.09.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Nakon što su UniCredit Austria i Zagrebačka banka pokrenule međunarodnu arbitražu protiv Hrvatske na sudu u Washingtonu, problem konverzije kredita u švicarskim francima u eurske kredite ponovno je postao aktualan

Tu su temu u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija obradili profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov te neslužbeni lider Udruge Franak i budući saborski zastupnik Goran Aleksić.

Kao i uvijek, u slučaju švicarac dvojbi nije nedostajalo. Aleksić je otvorio tvrdnjom da su banke u Hrvatskoj poslovale nezakonito zbog jednostrane promjene kamatnih stopa.

Ivanov mu je replicirala kako je arbitraža u Washingtonu pokrenuta isključivo zbog konverzije kredita i valutne klauzule čija legalnost nikada nije osporena.

'Ugovori o kreditima bili su jasno određeni, država je ušla u njih i sada ne stoji dobro. Svaka stranica arbitražnog postupka stoji četiri milijuna eura. Koliko će to stranica biti?' zapitala se Ivanov te dodala da se trošak konverzije za banke procjenjuje na oko 7,6 milijardi kuna.

Aleksića je to zasmetalo te je pojasnio da je banke konverzija koštala 5,5 milijardi kuna glavnice i 1,1 milijardu kuna kamata zbog čega mu nije jasno gdje je nestala još milijarda. Ivanov mu je objasnila da su banke izgubile milijardu kuna kroz buduće kamatne prihode koji su nestali konverzijom.

Dodatno, Aleksić je gostovao u emisiji Studio 4 HRT-a gdje je ponovio prijedlog o prekršajnom gonjenju banaka koje bi odvratilo od budućih tužbi:

'Postoji as u rukavu
. Na ovome trebaju surađivati ministri vanjskih poslova, pravosuđa, financija i DORH kojemu smo podnijeli kaznenu prijavu protiv osam banaka koje s korisnicima nisu ugovarale parametre za obračun kamata. DORH treba podnijeti tužiti banke na Prekršajnom sudu protiv banaka kojima prijeti devet do 25 milijardi kuna kazne', kazao je Aleksić.

Da se bankama tužba ne isplati, obrazložio je brojkama: 'Banke imaju poreznu olakšicu od 20 posto na 850 milijuna eura koliko je trošak konverzije - to iznosi 170 milijuna. Preplaćene kamate koje bi dužnici dobili da idu u tužbe banaka iznose 400 milijuna eura. Banke će dodatnih 180 milijuna eura zaraditi na kamatama na kredite koji više nisu loši krediti', kazao je.