vlasnici u problemima

Doznali smo što u Plivi misle o drami u Tevi

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 28.08.2017 15:22
  • Objavljeno 28.08.2017 u 15:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vlasnik Plive, izraelska korporacija Teva u ozbiljnim je problemima. Od početka ovog mjeseca vrijednost njihovih dionica potonula je za 50 posto, a u posljednje dvije godine smanjena je za dvije trećine. Dramatičan pad dionica Teve posljedica je nagomilanih problema koji se godinama nisu rješavali

Kao što je tportal pisao, povod za ovako nagao pad u posljednjih nekoliko tjedana leži u rezultatima i najavama koji su objavljeni početkom mjeseca. Tada je Teva objavila financijske rezultate ostvarene u drugom ovogodišnjem tromjesečju, a oni su u kombinaciji s komentarima o budućim planovima razočarali ulagače koji su se odlučili na rasprodaju dionica. Neposredno nakon objave rezultata dionica se pala za 20 posto.

Upitali smo Plivu, ima li razlog za zabrinutost s obzirom na probleme u matičnoj kući gdje se sprema 7000 otkaza. 

'Kao članica Teva grupe Pliva kontinuirano vodi računa o učinkovitosti poslovanja. S obzirom na pozitivne rezultate u ovom trenutku ne planiramo veće promjene u Hrvatskoj, a podsjećamo kako je u prvih šest mjeseci zabilježen rast izvoza od oko 20 posto. Nastavljamo s ulaganjima u novu opremu i ljude pa je u posljednjih godinu dana zaposleno preko 200 novih stručnjaka', poručili su za tportal iz najveće domaće farmaceutske tvrtke. 

Izlazak iz krize u koju je upala izraelska kompanija će, prema dosadašnjim najavama, tražiti rezanjem troškova. Prilikom objave rezultata početkom kolovoza najavljeno je smanjivanje broja radnih mjesta za 7000, što je nešto više od deset posto globalne Tevine radne snage, kao i povlačenje s čak 45 tržišta do kraja ove godine.

Kako bi namaknula novac za servisiranje dugova, prodavat će i neke manje dijelove svojeg poslovanja, a prema sadašnjim najavama, ti bi prihodi mogli premašiti i dvije milijarde dolara.

PLIVA, farmaceutska kompanija

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Izraelska vlada je početkom kolovoza, nakon što je Teva objavila da će srezati 7000 radnih mjesta do kraja godine, pozvala kompaniju da odgodi otkaze u Izraelu barem do židovskih blagdana u listopadu. Izraelski dužnosnici su podsjetili da Teva ima povlašteni porezni status te da bi u kompaniji trebali razmisliti o tome da srežu troškove smanjivanjem broja menadžera umjesto niže rangiranih zaposlenika.

Prema najavama, Teva bi u Izraelu trebala uručiti oko 350 otkaza. Iz kompanije su reagirali uvjeravanjem da će odgoditi smanjivanje broja zaposlenih te da će to provesti poticanjem na umirovljenje, umjesto izravnim otkazima. Podsjetimo, bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković radi u Tevinom uredu u Amsterdamu i to kao glavni financijski direktor za poslovnu efikasnost. 

  • +6
  • +3

Premijer Orešković na predstavljanju novog pogona Plive

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!