LINIĆEV PLAN UŠTEDA

Doznajte na koga se odnosi najava o 20 tisuća otkaza

21.09.2012 u 18:51

Bionic
Reading

Uštede postignute izmjenama kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama nisu dovoljne. Rezati se mora još više. I dok ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kaže kako najbolja socijalna politika jest politika zapošljavanja, ministar financija Slavko Linić kaže kako se broj zaposlenih u javnom i državnom sektoru mora smanjiti za 20.000. I to linearno osam posto po svim ministarstvima

Tako dolazimo do viška zaposlenih u školstvu i znanosti od devet tisuća zaposlenih. To je i oko šest tisuća u zdravstvu i oko dvije i pol tisuće u policiji. U većini slučajeva to bi bila umirovljenja. Uvjete za to u ovom trenutku ispunjava ili će vrlo uskoro ispuniti 15.000 službenika. Tako da u optimističnoj varijanti iz ovog će sektora na zavod će pet tisuća zaposlenih ljudi, najprije oni s ugovorom o radu na određeno vrijeme.

Val otkaza slijedi i u državnim tvrtkama. Zbog lošeg poslovanja to neće moći izbjeći. Iz Hrvatskih željeznica mora otići 2.700 ljudi, iz HEP-a 3.300, iz Hrvatskih šuma dvije tisuće, Hrvatske ceste i Autocesta Rijeka Zagreb otpustit će tisuću petsto zaposlenih, Hrvatske vode sto. To je još deset tisuća ljudi bez posla.


Sve to što završi u stečaju i na zavodu za zapošljavanje, a također, nažalost, završi i na centru za socijalnu skrb i na socijalnim naknadama ministrice Opačić. Zato i jest za nju najbolja socijalna politika, politika zapošljavanja. 'Iz našeg ministarstva ustvari gledamo krupnim očima u druga ministarstva koja bi trebala pokrenuti investicije', kaže Opačić.

No investicije ne idu po planu kako je Vlada zamišljala. BDP je pao 2,2%. Prema današnjim podacima nezaposlenih je 306.997. Doda li se tu još gore navedenih 15.000 na burzi iz državnog i javnog sektora, to je vojska od 322.000 nezaposlenih. Dodaju li se tomu otpuštanja i u privatnom sektoru, mnogi strahuju da ćemo ići prema brojci od 350.000, donosi HTV