Sramota u bijeloj kući

Donald Trump ovoga puta nadmašio samoga sebe - pokušao je oteti njemačku tvrtku koja razvija cjepivo za koronavirus; istražili smo o kakvoj se to tvrtki radi

16.03.2020 u 21:32

Bionic
Reading

Prema informacijama iz njemačkih medija, američki predsjednik htio je ekskluzivno pravo na cjepivo koje razvija CureVac i koje bi bilo dostupno samo građanima SAD-a, no njemačke vlasti usprotivile su se transakciji

Neugodne vijesti o nastavku globalnog širenja koronavirusa 2019-nCoV, i bolesti Covid-19 koju izaziva, upotpunila je tijekom vikenda informacija objavljena u njemačkim novinama Welt am Sonntag. Prema tim novinama, američki predsjednik Donald Trump dogovarao je preuzimanje njemačke kompanije CureVac koja razvija lijek protiv virusa kako bi lijek bio ekskluzivno dostupan samo stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država. Informacija je izazvala bijes u Njemačkoj, a iz Berlina je naknadno stigla svojevrsna potvrda da je vijest istinita.

Welt am Sonntag pozvao se na izjave neimenovanog izvora iz njemačke vlade koji je tvrdio da Trump pokušava osigurati ekskluzivno pravo na cjepivo koje se razvija u CureVacu i da je spreman na sve kako bi cjepivo bilo dostupno 'samo za SAD'. Prema objavljenim informacijama, Trump je bio spreman osigurati milijardu dolara za preuzimanje CureVaca, biofarmaceutske tvrtke sa sjedištem u sveučilišnom gradiću Tübingenu u blizini Stuttgarta.

Priča se, po svemu sudeći, zakotrljala prije dva tjedna, kad je Daniel Menichella, glavni izvršni direktor CureVaca, s predstavnicima još desetak kompanija koje razvijaju tretmane protiv virusa 2019-nCoV bio na sastanku kod američkog predsjednika Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea. Nakon što je Welt am Sonntag objavio vijest o Trumpovim pokušajima iz vrha njemačke vlasti stigla je potvrda o tome da je istinita ta informacija.

Iako nije izrijekom potvrđen dio o ekskluzivnosti za građane SAD-a, njemačke vlasti potvrdile su da su bili aktualni razgovori o vlasništvu u kompaniji. CureVac je privatna kompanija osnovana prije dvadeset godina. Glavni investitor je tvrtka njemačkog milijardera Dietmara Hoppa, ali rad kompanije financiraju i drugi partneri, ovisno o projektima. Među njima se nalazi i Zaklada Billa i Melinde Gates. Prije nešto manje od tri godine vrijednost CureVaca procjenjivala se na više od 1,6 milijardi dolara.

Njemačke vlasti potvrdile su da je američka vlada pokušavala ostvariti pristup potencijalnom cjepivu koje razvija CureVac. Trump je svojom ponudom želio nagovoriti CureVac da razvoj cjepiva prebaci u SAD, no njemačke vlasti su reagirale protuponudom. Nakon što je vijest dospjela u javnost američki dužnosnici, poput njihovog ambasadora u Berlinu, pokušavaju umanjiti njeno značenje tvrdeći da su informacije pretjerane.

Iz njemačkog ministarstva zdravstva pak stigla je izjava da je 'njemačka vlada vrlo zainteresirana za to (...) da se cjepiva i supstance protiv novog koronavirusa razvijaju u Njemačkoj i Europi'. U tom smislu 'vlada je u intenzivnim pregovorima s kompanijom CureVac', dodali su.

  • +12
Američki predsjednik Donald Trump Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Sama kompanija reagirala je u nedjelju izjavom da 'odbija aktualne glasine o preuzimanju'.

Dietmar Hopp, čije riječi prenosi Reuters, kazao je da ne prodaje kompaniju i da želi da CureVac razvije cjepivo protiv koronavirusa 'kako bi se pomoglo ljudima ne samo u regiji, već solidarno i u cijelom svijetu'.

Njemački ministar za unutarnje poslove Horst Seehofer na konferenciji za novinare najavio je da će se o slučaju CureVaca raspravljati na kriznom odboru u ponedjeljak, a iz ministarstva gospodarstva došla je izjava da je Berlin 'vrlo zainteresiran' za proizvodnju cjepiva u Njemačkoj i Europi. U krajnjem slučaju Njemačka posjeduje pravne alate kojima može spriječiti prodaju tvrtke vlasnicima izvan EU-a ako se radi o 'nacionalnoj ili europskoj sigurnosti'.

Njemački ministar za unutarnje poslove Horst Seehofer nedavno se odbio rukovati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel zbog straha od koronavirusa Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama ističe da do danas ne postoji lijek kojim bi se spriječila zaraza ili izliječila bolest izazvana virusom 2019-nCoV. Prema dostupnim informacijama, dosad je nekoliko desetaka tvrtki, od manjih privatnih kompanija do poznatih farmaceutskih giganata, javilo da rade na različitim tretmanima za virus, odnosno bolest.

Među tim kompanijama nalazi se i CureVac. Njemačka kompanija se od većine ostalih razlikuje po tome što se u svojim istraživanjima fokusira na tzv. glasničku ribonukleinsku kiselinu (mRNA), jednu od molekula koje sudjeluju u proizvodnji proteina. Jedan od suosnivača kompanije, Florian Von Der Mülbe, prošlog tjedna Reutersu je izjavio da je kompanija u tijeku odabira dva najbolja od nekolicine kandidata za cjepivo protiv koronavirusa kako bi započela klinička ispitivanja. Tamo se nadaju da bi cjepivo mogli imati spremno do lipnja ili srpnja, nakon čega bi zatražili odobrenje regulatora za testiranje na ljudima.

Osim u Tübingenu, tvrtka ima istraživačke laboratorije u Frankfurtu i Bostonu. Upravo je iz bostonske podružnice na čelo CureVaca došao i Daniel Menichella te je sredinom prošlog tjedna, desetak dana nakon sastanka s Trumpom u Washingtonu, naglo i neobjašnjivo smijenjen sa svoje pozicije. Njegovu funkciju preuzeo je suosnivač i bivši glavni izvršni direktor Ingmar Hoerr.

Menichella je u CureVac stigao prije gotovo tri godine, kad je imenovan za glavnog izvršnog direktora podružnice u Bostonu. Radi se o menadžeru koji je prethodno radio u nizu drugih manjih farmaceutskih kompanija te koji je poznat upravo po sklapanju unosnih i atraktivnih poslova i projekata. Prije dolaska u CureVac radio je u kompaniji Bamboo Therapeutics i bio je zaslužan za transakciju vrijednu 645 milijuna dolara, u kojoj je tu tvrtku preuzeo globalni farmaceutski div Pfizer.

Smijenjeni izvršni direktor CureVaca Daniel Menichella govori o naporima da bi se proizvelo cjepivo za koronavirus Izvor: tportal.hr / Autor: CNBC Television

CureVac je prilikom njegova dolaska u kompaniju Menichelli dao zadatak razvoja poslova u SAD-u s nadom da će on iskoristiti svoje veze i kontakte za razvoj daljnjih suradnji njemačke kompanije s drugim tvrtkama i kako bi se neki od razvojnih projekata CureVaca pretvorili u izvore prihoda. Takva odluka kompanije bila je potaknuta neuspjehom u razvoju jednog cjepiva za karcinom prostate s početka 2017. Nakon godinu dana vođenja bostonske podružnice Menichella je prije godinu i pol postao glavni izvršni direktor cijelog CureVaca.

Nemoralna Trumpova ponuda svakako je još jedna mrlja u mandatu američkog predsjednika koji i dalje ne pokazuje previše razumijevanja za išta drugo osim vlastitih interesa. Mediji su ovih dana prepuni kritika da je američko zdravstvo katastrofalno pripremljeno za moguću epidemiju, a dio toga je posljedica i svojedobne Trumpove odluke da ukine upravo tijelo zaduženo za pripremu planova za borbu protiv epidemijskih prijetnji. Kontroverzna ponuda o preuzimanju CureVaca i plan da se korištenje mogućeg cjepiva protiv kobnog virusa koristi samo za američke građane samo je još jedan primjer Trumpova običaja da svoje neuspjehe pokuša zataškati svežnjevima novčanica.

Koronavirus u NYC-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Dietmar Hopp

To je milijarder koji stoji iza CureVaca

Dietmar Hopp jedan je od najpoznatijih njemačkih milijardera. Suosnivač je poznate softverske tvrtke SAP, a bogatstvo mu se procjenjuje na oko 13 milijardi dolara. Dobrotvorna Zaklada Dietmar Hopp financira mnoge projekte u medicini, obrazovanju i drugim područjima. Hopp je i vlasnik njemačkog nogometnog kluba TSG 1899 Hoffenheim. Obitelj milijardera ima i tamnu stranu jer mu je otac Emil Hopp bio jedan od dužnosnika njemačke nacističke stranke krajem tridesetih godina i vođa uništavanja židovske sinagoge u gradu Hoffenheimu.