EKONOMISTI ZA DEPRECIJACIJU

Dolar i euro izjednačeni, a što će biti s kunom?

19.03.2015 u 07:45

Bionic
Reading

Hoće li izjednačavanje vrijednosti eura i dolara dati novi poticaj hrvatskom izvozu i industrijskoj proizvodnji? Mogu li se dramatični sukobi policije i prosvjednika zbog mjera štednje iz Frankfurta preliti u ostatak Europe? Očekuje li nas proljeće prosvjeda ili izlaska iz krize? O tome su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala Agrokora Zdravko Marić, dr. sc. Marijana Ivanov sa katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo-Adria-Bank.

Na pitanje kome će pomoći izjednačavanje dolara i eura, profesorica Ivanov kazala je da će to pomoći onim rijetkim izvoznicima koji izvoze u SAD, a i onima koji su cijene dogovorili u dolarima. Europska centrala banka ulijeva jako puno likvidnosti u sustav. Nastoji uliti novac u realno gospodarstvo. To kod javnosti stvara strah od pada vrijednosti eura. Američko gospodarstvo je u boljem ekonomskom stanju nego europsko. Manevarski prostor monetarne politike različit je u malim i velikim zemljama. HNB treba biti aktivnija, dodala je. Smatra da HNB ne provodi nikakve akcije ulijevanja kuna u sustav te da bi deprecijacija kune odgovarala svim izvoznicima i to oko 10 posto.

'Na tržištu vlada velika neizvjesnost te će ESB nastaviti tiskati novac do rujna 2016. godine', rekao je Stojić. 'Guverner Draghi je dao naslutiti da potpora može biti i veća od 60 milijardi eura mjesečno', dodao je.

'Kada neka zemlja ima visoku valutnu izraženost i pritom promišlja o deprecijaciji, onda nikako to ne može raditi naglo', smatra Sever. 'Iskustvo drugih zemalja pokazuje da su to radili postupno. Hrvatska u ovom trenutku nema prostora za takvo nešto. 80 posto duga je vezano uz euro, s promjenom tečaja građanima bi porastao dug, kao i broj blokiranih, a i plaće miruju ili padaju', rekao je. Dotaknuo se i blokiranih. Smatra da je mali broj koji ispunjavaju uvjete otpisa duga. To je trik koji nema nekog stvarnog efekta.

Ministar Maras mu je odgovorio da to nije jedina mjera koju je Vlada napravila. Dodao je da će brzo biti donešen Zakon o osobnom stečaju koji će dati ljudima mogućnost u pet godina da se osobode tog tereta. 'Ako podnesu zahtjev mogu zaustaviti i ovrhe, a i ostat će im dio novca mimo ovrhe', rekao je ministar. Što se tiče dolara, očekuje da će određene industrije od toga imati benefit - brodogradnja, vojna industrija, turizam. Smatra da će porasti broj turista iz Amerike.

Marić je, pak, rekao, da je u Agrokoru voda dominatan proizvod, ali njihovo tržište je fokusirano na tržište EU-a. 'Izravni izvoz u SAD je milijardu i 600 milijuna kuna. To je oko dva posto ukupnog robnog izvoza te je to za individualne izvoznike tamo pozitvan pomak', naglasio je Marić.

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu.