SLOVENSKO GORENJe

Dok Kinezi obilaze naše škverove, provjerili smo što su napravili u susjedstvu: Režu sve što stignu!

29.04.2019 u 20:01

Bionic
Reading

Kineska državna tvrtka China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), čija je delegacija trenutno u Hrvatskoj, trebala bi spasiti, barem se tako nada Vlada, brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Dok se čeka odluka Kineza, provjerili smo kakvi su se kao vlasnici pokazali u susjednoj Sloveniji, u kojoj su sredinom prošle godine preuzeli proizvođača bijele tehnike Gorenje

Slovenska kompanija, čije hladnjake, perilice i štednjake koriste mnoge hrvatske obitelji, bila je u daleko boljoj poziciji nego hrvatski škverovi, kojima prijete stečaj i potpuni nestanak.

Gorenje je godinama stajalo na mjestu, odnosno stagniralo.

'Imali su velikih poteškoća u prodiranju na nova tržišta. Prihodi od prodaje, EBIT i EBITDA smanjivali su se od kvartala do kvartala. U godinama visokog gospodarskog rasta Gorenje je bilo jedna od rijetkih velikih kompanija koja nije rasla. Neto dobit posljednjih 10 godina bila je malo iznad nule ili su imali gubitak', objasnio je za tportal Nicolas Vanek, novinar slovenskog poslovnog tjednika Finance.

Jedini izlaz iz te situacije bio je ulazak snažnog investitora. Kao spasitelji pojavili su se Kinezi, odnosno njihove tri kompanije koje su jedine dale ponudu za preuzimanje. Na kraju je odabrana grupacija Hisense te je za oko 300 milijuna eura preuzela tvrtku od tadašnjih vlasnika, među kojima je s udjelom od oko 16 posto bila i država.

Slovenski analitičari tada su isticali kako je riječ o vrlo širokogrudnoj ponudi kineske tvrtke koja akvizicijom želi osigurati prisutnost na europskom tržištu elektronike i kućanskih aparata preko robne marke Gorenje.

Iako su Kinezi u početku najavljivali da neće biti velikih otpuštanja, s vremenom su promijenili retoriku i krenuli su s oštrim rezovima na sve strane.

  • +7
Tvornica Gorenje u Velenju Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Počeli su cijediti dobavljače. Svi dobavljači dobili su ultimatum da odmah smanje svoje prodajne cijene za 20 posto. Neki su se opirali tome, ali su kasnije izgubili posao. Počeli su s reorganizacijom u kojoj je više od 300 zaposlenika ostalo bez posla. Predsjednik Uprave Franjo Bobinac smanjio je plaće za 29 posto. Očistili su bilance, što je rezultiralo gubitkom od 100 milijuna eura u 2018. Gorenje je posljednjih godina akumuliralo nematerijalnu imovinu, čime su profitirali – ali samo na papiru. U 2017. tvrtka je imala 217 milijuna eura nematerijalne imovine, a Kinezi su za cijelo Gorenje platili 293 milijuna eura. Većinu tih sredstava sada su očistili i Gorenje je zbog toga prošle godine imalo tako velik minus', istaknuo je Vanek.

Prema njegovu mišljenju, Kinezi rade sve ono što bi napravio bilo koji odgovorni vlasnik.

'Kompaniji je bila nužna reorganizacija ako želi preživjeti i raditi s profitom. Svaki normalni vlasnik to bi napravio. Oni će svakako učiniti sve kako bi tvrtka bila učinkovita i profitabilna', smatra Vanek.

Istog je mišljenja slovenski analitičar Aleš Lokar iz tvrtke KD Skladi.

'Kinezi rade sve ono što se moralo odraditi godinama prije. Pitanje je zbog čega to nije napravio prijašnji menadžment, kad je veliki utjecaj u tvrtki imala država. Kinezi sigurno nisu došli bacati novac kroz prozor, već žele zaradu. Trebat će im dvije do tri godine da sve poslože u firmi', rekao je Lokar za tportal.

Njegove riječi potvrđuju i najnovije vijesti iz Gorenja. Uprava je najavila nova otpuštanja, a reorganizacija tvrtke predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta. Procjenjuje se da će programom otpuštanja biti obuhvaćeno 270 radnika matične kompanije, što je dobrih šest posto od ukupno 4212 svih zaposlenih. Novo smanjenje broja zaposlenih trebalo bi najviše zahvatiti srednji menadžment i pomoćne službe.

Podsjetimo, Kinezi sve te oštre rezove rade u tvrtki koja je u trenutku preuzimanja bila daleko zdravija od naših brodogradilišta što su praktički u stečaju.