PUTIN JE SRETAN

Dok im u Ukrajini ne ide po planu, Rusi sve bolje stoje u ekonomskom ratu: Inflacija usporava, vrijednost rublja raste, a povukli su i jedan iznenađujući potez

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 18.05.2022 21:44
  • Objavljeno 18.05.2022 u 21:44
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /

Rusi vjeruju da su izbjegli financijski krah koji im je 'skuhao' Zapad oštrim sankcijama. Vrijednost rublja raste, a sve su bolji i ostali ekonomski pokazatelji. Međutim analitičari smatraju da dobre statističke brojke prikrivaju neke ružne stvari za Kremlj

Iako je inflacija u Rusiji i dalje visoka, pojavljuju se znakovi usporavanja rasta cijena, a ruski rubalj uskrsnuo je nakon dramatičnog srozavanja vrijednosti u ožujku. Moskva zasad uspijeva izbjeći bankrot i redovno servisira inozemni dug, unatoč zapadnim sankcijama koje su zamrznule velike dijelove njezinih pričuva.

Ruska inflacija je u travnju dosegla najvišu razinu u dva desetljeća od 17,8 posto na godišnjoj razini, ali rast cijena usporava. Rast potrošačkih cijena naglo je prikočio sa 7,6 posto u ožujku na 1,6 posto u travnju, a cijene neprehrambenih proizvoda porasle su za samo 0,5 posto u odnosu na 11,3 posto u ožujku.

Prognoza je da će rast inflacije u nadolazećim mjesecima biti skroman, što će dodatno ohrabriti Središnju banku Rusije (CBR) na smanjivanje kamatnih stopa.

CBR je preko noći podigao ključnu kamatnu stopu s 9,5 posto na 20 posto krajem veljače, nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, u pokušaju da spasi rubalj. Od tada se kamatna stopa spustila na 14 posto kako su se poboljšali izgledi za inflaciju i rubalj.

'Današnje brojke o inflaciji dodatno će podržati procjenu središnje banke da je prošla akutna faza ruske krize', smatra Liam Peach, ekonomist za tržišta u razvoju Capital Economicsa.

Ruski rubalj

Ruski rubalj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ukroćenu inflaciju prati strmoglava aprecijacija rublja, što smanjuje uvozne cijene. Od utorka ujutro ruskom valutom se trgovalo po cijeni nešto većoj od 62 rublja za dolar dok je primjerice 7. ožujka njezina vrijednost bila najniža u povijesti od 150 rublja za dolar. Od početka godine dolar je pao gotovo 17 posto u odnosu na rusku valutu.

Stroge mjere kontrole kapitala ruske središnje banke — koje uključuju uredbu tvrtkama da pretvore 80 posto svojih deviznih prihoda u rublje — pomogle su oživljavanju posrnule valute. Kremlj je također isprva zabranio ruskim građanima transfer novca u inozemstvo, a sada su oni ograničeni na 10.000 dolara mjesečno za pojedince do kraja 2022. godine.

'Rusko gospodarstvo nastavlja se oporavljati od početnog šoka. Zabrinutost za financijsku stabilnost blijedi', ustvrdio je Goldmanov ekonomist Clemens Grafe.

tportal

Izvor: EPA / Autor: Pablo Avanzini / Alamy / Alamy / Profimedia

Za mnoge analitičare, međutim, akcije Moskve za obranu ruske valute samo su manipulacija, jer je stvorena umjetna potražnja koja inače ne bi postojala, a kontrola kapitala pretvorila je rubalj u 'kontroliranu' valutu.

Charles-Henry Monchau, glavni investicijski direktor u švicarskoj Syz Bank, sugerirao da, iako je ruska središnja banka upotrijebila niz alata kako bi 'nabildala' vrijednost rublja, vrlo malo ljudi izvan Rusije želi kupiti rusku valutu, a trgovci 'ga više ne vide kao valutu slobodne trgovine'.

'Ako Rusija uspije pronaći rješenje za ukrajinski rat uz povlačenje sankcija i obnovu trgovinskih odnosa sa Zapadom, rubalj bi potencijalno mogao zadržati svoju sadašnju vrijednost', rekao je Monchau za CNBC.

Elvira Nabiulina, guvernerka Središnje banke Rusije

Elvira Nabiulina, guvernerka Središnje banke Rusije

Izvor: Profimedia / Autor: Artem Kudryavcev / Sputnik / Profimedia

U suprotnom, rubalj bi mogao izgubiti na vrijednosti, što bi rezultiralo eksplozijom domaće inflacije i dubokom gospodarskom recesijom u Rusiji.

Moskva je poduzela još jednu mjeru kako bi ojačala svoju valutu. CBR je nastavio kupovati zlato na domaćem tržištu metala nakon dvogodišnje stanke kako bi zaštitio ruske pričuve od inflacije u slučaju daljnjeg šoka na deviznom tržištu.

'Taj snažan potez prošao je relativno nezapaženo u zapadnim medijima: Središnja banka Rusije nastavila je kupnju zlata po fiksnoj cijeni od 5000 rubalja po gramu zlata između 28. ožujka i 30. lipnja', rekao je Monchau.

  • +4
  • +1

Moskva, život pod sankcijama

Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Budući da se zlatom trguje u američkim dolarima, Monchau ukazuje da to omogućuje CBR-u da poveže rubalj sa zlatom i postavi donju cijenu za rubalj u dolarima. Daljnje jačanje rublja stoga bi moglo povećati cijenu zlata. Kremlj gomila plemeniti metal od aneksije Krima 2014. te se sada može pohvaliti petim po veličini zalihama zlata na svijetu.

Rusija je uspješno izvršila plaćanja dviju državnih obveznica denominiranih u dolarima, s dospijećem 2022. i 2042. i ukupne vrijednosti 650 milijuna dolara. Međutim analitičari i dalje upozoravaju da postoji velika vjerojatnost ruskog neplaćanja u sljedeće dvije godine.

Ipak, iako se čini da se Rusija obranila od brzog ekonomskog kolapsa, dugoročni izgledi su manje optimistični. Istraživanje Središnje banke Rusije na više od 13.000 kompanija nedavno je otkrilo da mnoge tvrtke imaju problema s uvozom robe. To uključuje dijelove automobila, ambalažu i mikročipove, a nestašica sirovina prisiljava neke firme da zatvore tvornice i otpuste radnike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!