'UZMI RADNICIMA DA BI DAO DIREKTORIMA'

Dok dijele otkaze, šefovi HŽ-a povećavaju svoje plaće

Siniša Hajdaš Dončić (sredina), Rene Valčić (lijevo), Darko Peričić, Davor Kljakić i Jasmin Krizmanić

Siniša Hajdaš Dončić (sredina), Rene Valčić (lijevo), Darko Peričić, Davor Kljakić i Jasmin Krizmanić

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Dok se u HŽ Infrastrukturi, koja duguje dvije milijarde kuna, planira 1.300 otkaza, niz direktora u tvrtki sebi je 'sitnih' pet do 10 posto povisio 'plaćice', piše Večernji list

Predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić prošloga je tjedna donio još jednu 'povijesnu' odluku vezano uz koeficijente za obračun plaća za radna mjesta nadređenih u toj državnoj kompaniji, piše Večernji list, dodajući da je tako nekima, poput direktora regija, plaća povećana čak 37 posto zahvaljujući novoj metodologiji obračuna.

Premda su koeficijenti za gotovo sva vodeća mjesta smanjeni u odnosu na stari pravilnik, koji je u studenome 2011. donijela bivša uprava kompanije, Peričić je znatno uvećao osnovicu za obračun plaće. Po starom pravilniku ona je iznosila 5.394 kuna, a po novom je prošlogodišnja prosječna bruto plaća iz kompanije umanjena za iznos prosječnog radnog staža. Iako se u odluci ne navodi točan iznos, neslužbeno se doznaje da ona za 2011. u HŽ Infrastrukturi iznosi 7.430 kuna.

Temeljem toga ispada da će i uz manje koeficijente direktori zarađivati više, a oni rijetki kojima koeficijenti nisu smanjeni, poput direktora regija, u bruto iznosu primati po 7.000 kuna veću plaću. Štoviše, već su primili, s obzirom na to da je u odluci donesenoj 13. srpnja navedeno da se ona primjenjuje od 1. lipnja.

To smanjenje broja rukovodećih pozicija u HŽ Infrastrukturi smatraju i pokrićem za povećanje plaća onima preostalima, uz zaključak da se u konačnici ostvarila ušteda. 'Htjeli smo provesti konsolidaciju broja upravljačkih mjesta. Osnovica je promijenjena jer je dosad u tvrtki bilo više osnovica na temelju kojih su se izrađivali proračuni pa je to uvelike kompliciralo poslovanje. Sad je samo jedna, a koeficijenti su prilagođeni na temelju te odluke i plaće su jednake. Znatno povećanje dogodilo se na pozicijama direktora regija, koje su zapravo potpuno nove pozicije, s puno većim ovlastima i spektrom dužnosti', objasnili su Večernjem listu u HŽ Infrastrukturi.


Direktori regija kojih danas ima pet, kažu, zamijenili su direktore prometnih sekcija kojih je nekoć bilo deset, no uz znatno više posla. Sindikati to ne priznaju i tvrde da je riječ o istim ljudima koji će raditi isti posao. 'Bivši šef prometne sekcije Zagreb, sad je direktor regije Centar. Šef sekcije Osijek sad je direktor regije Istok i tako dalje. Dakle, ostali su isti ljudi, ali uz veće plaće. A na onima koji su otišli', tvrdi Večernjakov izvor, ionako se neće ništa uštedjeti jer ulaze u solidarnost.

Solidarnost je, naime, kolokvijalni naziv za sustav koji postoji u HŽ-u, a na temelju kojega smijenjeni direktori i nakon odlaska s te pozicije imaju pravo na jednaku plaću. Ta prava nedavno su se ograničila pa solidarna plaća može iznositi najviše 10.800 kuna bruto.

Na nju ma pravo svaki smijenjeni voditelj kojemu je više od 55 godina ako je muškarac ili više od pedeset godina ako je riječ o ženskoj osobi. Dakle, uštede smanjenjem broja rukovodioca bit će uvelike ograničene tom mogućnošću, a to priznaju i u upravi, no ustraju u stavu kako će se ipak uštedjeti.

To se možda na kraju i pokaže točnim, no nezadovoljstvo radnika je razumljivo, jer su prije samo nekoliko mjeseci, suočeni s prijetnjama uprave da je upitna isplata plaća za rujan, pristali na odricanje cijelog niza materijalnih prava, od božićnice i regresa, preko dopunskog zdravstvenog osiguranja do raznih naknada, a uskoro će ih oko 1.300 ostati bez posla dok plaćama njihovih nadređenih nije možda ni nebo granica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!