PRVO POLUGODIŠTE

Dobit HEP grupe gotovo prepolovljena

01.09.2011 u 10:51

Bionic
Reading

HEP grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 543,7 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Ta je dobit za 48,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju kada je iznosila nešto više od milijardu kuna.

Iz HEP-a navode kako je prodaja električne energije na razini prošlogodišnje, dok je prodaja toplinske energije i plina manja zbog toplijeg vremena u ogrjevnoj sezoni. Ostvareni poslovni prihodi iznose 6,54 milijarde kuna, uz povećanje od 268,6 milijuna kuna, odnosno 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi od prodaje električne energije, toplinske energije i plina, koji čine 90 posto poslovnih prihoda, povećani su tek 0,5 posto, što je odraz stagniranja gospodarskih aktivnosti i vremenskih okolnosti u zimskim mjesecima, pojašnjava se u izvještaju. Porast prihoda ostvaren je povećanjem prihoda od usluga i tržišnih funkcija operatora prijenosnog sustava, a dio se odnosi na prihode od ukidanja rezerviranja, prema nastanku troškova za koje je u prethodnoj godini izvršeno rezerviranje.

Troškovi poslovanja iznose 5,73 milijarde kuna i veći su 919,1 milijun kuna, odnosno 19,1 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Povećanje troškova odnosi se na troškove proizvodnje i nabave električne energije koji su porasli za 923 milijuna kuna, odnosno 45 posto, zbog znatno manje proizvodnje u hidroelektranama, a veće proizvodnje u termoelektranama i većeg uvoza električne energije. Smanjenje proizvodnje u hidroelektranama posljedica je sušnog vremena s dotocima vode za hidrolektrane 33 posto manjim od dugogodišnjeg prosjeka, stoji u izvješću.

Osim toga, došlo je i do rasta cijena energetskog goriva i električne energije, tako da je cijena ugljena veća 39 posto, loživa ulja 20 posto, prirodnog plina 42 posto, a u uvezene električne energije 18 posto, navode iz HEP-a. U prvom polugodištu ostvarena su ulaganja u iznosu od preko 700 milijuna kuna, što je 54 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

HEP je objavio i nekonsolidirani izvještaj za maticu, tvrtku HEP d.d., koja je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 834,6 milijuna kuna, što je za 78,8 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Poslovni prihodi HEP-a d.d. u promatranom su razdoblju porasli za 1,1 posto na 6,1 milijardu kuna, a troškovi poslovanja iznose 5,7 milijardi kuna i povećani su za 16,2 posto.