MINISTARSTVO ODLUČILO

Do uređenja regulative nema kazni zbog razdjelnika

13.12.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za sljedeću će ogrjevnu sezonu imati regulativu kojom će riješiti otvorena pitanja u toplinarstvu, a do tada neće kažnjavati građane, odgovorili su u utorak iz Ministarstva na upit Hine produžava li se rok za ugradnju razdjelnika topline

'Ministarstvo je već intenzivno krenulo sa sveobuhvatnom pripremom zakonskih i podzakonskih rješenja, koja bi se imala primijeniti u sljedećoj sezoni grijanja. Razgovaramo sa svim dionicima i javnost ćemo upoznati na vrijeme s novim rješenjima. Za sljedeću sezonu grijanja imat ćemo definirane zakonske podloge, modele i pravilnike kojima ćemo riješiti otvorena i goruća pitanja u toplinarstvu. Novi zakon će riješiti probleme, a do tada nećemo kažnjavati građane', kažu u Ministarstvu.

Kako piše u utorak Jutarnji list, obveza ugradnje razdjelnika topline za zgrade do 70 stanova koja je po Zakonu o tržištu toplinskom energijom trebala biti obavljena do kraja ove godine, odgađa se do sljedeće ogrjevne sezone.

U Ministarstvu kažu da su zajedno s Vladom, a uzimajući u obzir mnoga otvorena pitanja krajnjih korisnika u području toplinarskog sustava, kao prioritet svojih napora odredili upravo kvalitetno rješavanje problema razdjelnika i općenito toplinarstva, kroz kreiranje novog sveobuhvatnog normativnog okvira kojim bi se nezadovoljstvo krajnjih korisnika dovelo na najmanju moguću mjeru.

'Stoga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike planira razna poboljšanja u području toplinarstva koji se imaju riješiti ne samo kroz zakonske i podzakonske propise, nego i kroz edukaciju krajnjih korisnika, kao i uključivanje širokog spektra stručnog i znanstvenog kadra u osiguranju kvalitete izrade propisa. Cilj nam je postići cjelovita, a ne kao do sada, parcijalna rješenja u području toplinarstva', navodi se u odgovoru koji je Ministarstvo uputilo Hini.

Prema Zakonu o tržištu toplinskom energijom, u zgradama s više od 70 stanova razdjelnici su trebali biti ugrađeni do kraja 2015. godine, a u ostalim zgradama do kraja 2016. godine. No, u lipnju ove godine tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić suspendirao je primjenu zakona na zgrade koje imaju do 70 stanova pa inspektori ne kažnjavaju one koji nisu ugradili razdjelnike.