najavio ministar

Do kraja godine novi natječaj za sufinanciranje ugradnje solara

20.09.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Govoreći o Vladinim mjerama protiv inflacije ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je kako 'Vlada ne može ograničiti sve živo', ali se očekuje da će cijene proizvoda s ograničenim cijenama još padati. Najavio je i nove natječaje za poduzetnike te sufinanciranje od 50 posto za građane koji žele ugraditi solarne panele

Ministar je rekao kako je peti paket mjera nastavak rada Vlade kako bi se pomoglo hrvatskim građanima.

'Kako bi radili u suzbijanju inflacije i osigurali stabilan okvir za rad naših gospodarstvenika. U okviru ovog paketa, za više od 93 000 malih poduzetnika i obrtnika će imati povlaštenu cijenu električne energije od 62 eura po megavat satu kako bi se oni i dalje mogli razvijati i funkcionirati. To je druga najniža cijena električne energije u EU. Za velike poduzetnike smo maknuli granice, jer je cijena električne energije na tržištu sada pala i tu ćemo po potrebi reagirati, štititi ćemo i najveće. Što se tiče građana, cijena je 59 eura po megavat satu, što je nastavak našeg kontinuiranog rada. Dok god traje kriza, mi ćemo biti uz Hrvatske građane', rekao je ministar za HRT.

Zagarantirana ostaje i trenutna cijena plina.

'Do 31. ožujka iduće godine cijena plina se neće mijenjati. Samo je u Mađarskoj cijena plina niža u odnosu na EU. Umirovljenici će također dobiti jednokratne potpore od 60 do 160 eura ovisno o mirovinskom stupu koji imaju. Jednokratnu isplatu će dobiti i obitelji koje dobivaju dječji doplatak, to je preko 120 000 obitelji. U ovom paketu mjera smo mislili na sve', dodao je ministar.

Afere u energetskom sektoru

Filipović je komentirao i ovogodišnje afere u energetskom sektoru te koliko su pod kontrolom državna poduzeća.

'U odluke privatnih poduzeća ne mogu ulaziti, a ono što je najvažnije sada je da naši građani imaju drugu najnižu cijenu električne energije u cijeloj EU i da imaju drugu najnižu cijenu plina i da će se to nastaviti dok god traje ova kriza. Što se tiče pozitivnih odstupanja u transportnom sustavu koja su se dogodila, HEP je u cijeloj krizi kao alat Vlade na svoja leđa preuzeo veliki teret, jer sve ove mjere koštaju, paket mjera koji se sada trenutno odnosi na električnu energiju će stajati 464 milijuna eura i država će cijelo vrijeme biti uz HEP kako bi mogao normalno funkcionirati', rekao je ministar.

Ministar je odgovorio i na pitanje hoćemo li svi platiti dokapitalizaciju HEP-a?

Davor Filipović dao izjavu nakon sastanka s čelnicima trgovačkih lanaca Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

 Ima ta teza koja dolazi od strane Oporbe a koja kaže 'Sve što je dobro, sve se događa samo od sebe, a sve što se loše događa, Vlada je kriva'. Jedna promašena teza kada se govori, sve će to platiti hrvatski građani. Uloga Vlade je da se redistribuira novac koji se prikuplja od hrvatskih građana, to rade sve vlade na svijetu. Cijena električna energije u Irskoj je 349 eura, mi smo odlučili da je kod nas 59 eura za naše građane. Vlada je odlučila na koji će način redistribuirati novce kako bi što lakše podnijeli ovu energetsku krizu. Dio novaca će biti usmjeren na HEP kako bi se zaštitilo njegovo daljnje poslovanje', rekao je Filipović.

Na pitanje kako komentira činjenicu da Hrvatska ima među najnižom prosječnom plaćom u eurozoni, ministar je ponovio koliko je plaća narasla od stupanja HDZ-a na vlast.

'Od 2016. do danas prosječna plaća u Hrvatskoj je narasla za 401 euro, ona sada iznosi 1150 eura. Za mandata SDP-ove Vlade narasla je za 34 eura. Od 2016. godine BDP je narastao za 20 milijardi eura. To sve je pokazatelji rada Vlade', rekao je ministar.

Sufinanciranje solara

Filipović je najavio još natječaja za poduzetnike.

'Do kraja ove godine raspisat ćemo natječaj u vrijednosti od 125 milijuna eura, to je natječaj za digitalnu i zelenu tranziciju, resorno učinkovito gospodarstvo, a ciljamo na srednja poduzeća koja imaju visok energetski intenzitet. Vaučeri za digitalizaciju će biti raspisani do kraja ove godine. U tijeku je natječaj gdje je 60 milijuna eura namijenjeno poduzećima da sama proizvode električnu energiju kako bi postala što konkurentnija', podsjetio je ministar.

'Do kraja godine ćemo raspisati i natječaj gdje ćemo sufinancirati našim građanima 50% za ugradnju solara čime se smanjuju troškovi električne energije. Također, bit će raspisano još 50 milijuna eura za energetsku učinkovitost kuća, a planira i se daljnje administrativno rasterećenje poduzetnika', rekao je ministar.

30 proizvoda s limitiranim cijenama

- Prošli smo tjedan obavili razgovore s predstavnicima trgovačkih lanaca. Ono što je u tome dijalogu važno je da smo došli do toga da ćemo zajedno raditi na tome da cijene idu dolje jer inflacija ne odgovara nikome. U kolovozu je inflacija opet skočila gore i mi smo kao Vlada reagirali. Svjesni smo toga da ako inflacija ide gore, smanjuje se kupovna moć građana. Na sastancima je dogovoreno da će ukupna vrijednost košarice biti smanjena i manja je sada nego što je bila 31.12 prošle godine. Svi su trgovački lanci rekli da će ići sa sniženjem još više cijena proizvoda. Konzum je rekao da će to biti 1000 proizvoda, NTL 500, Spar 300, pojasnio je Filipović.

Komentirao je i to što među proizvodima s ograničenim cijenama ima malo voća i ribe.

'Ovo je bio jedan potez Vlade da proširimo broj tih proizvoda, da pomognemo našim građanima, a da u tome ne pretjeramo. Ne može Vlada doći pa ograničiti sve živo, ograničili smo ono što smo mislili da trenutno može funkcionirati. Nije pametno ograničiti ogroman broj proizvoda pa izazvati poremećaje. Procjena je da će cijene tih ograničenih proizvoda ići još i niže nego što smo ograničili', rekao je ministar.