ključni igrač

Divljanje cijena, nestašica... Plinska kriza se komplicira: Evo što je Putin prišapnuo šefu Gazproma

11.10.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Aktualna plinska kriza komplicira se ususret sezoni grijanja. Veća potrošnja donosi i nove probleme jer plina jednostavno nema dovoljno. Kao i obično kad je ova tema u pitanju, ključan igrač je Gazprom. U sjeni krize odvija se intenzivna komunikacija na relaciji Kremlj-Gazprom-EU

Veleposlanik Rusije u EU pozvao je Europu da popravi odnose s Moskvom kako bi se izbjegla buduća nestašica plina, ali je inzistirao na tome da Rusija nema nikakve veze s nedavnim skokom cijena.

Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU, rekao je kako očekuje da će Gazprom, izvoznik pod kontrolom države koji opskrbljuje 35 posto europskih potreba za plinom, brzo reagirati na upute predsjednika Vladimira Putina o prilagodbi proizvodnje.

Akcija koja bi pomogla u suzbijanju strmoglavih veleprodajnih cijena vjerojatno će se dogoditi 'prije nego kasnije', rekao je. Putin je 'dao nekoliko savjeta Gazpromu tako da bude fleksibilniji. I nešto me tjera na pomisao da će Gazprom poslušati', rekao je Čižov za Financial Times. Komentirajući šire implikacije energetske krize, Čižov je rekao da izbor Europe da tretira Moskvu kao geopolitičkog protivnika nije pomogao.

'U suštini je to samo pitanje terminologije', rekao je. 'Promijenite protivnika u partnera i stvari će se lakše riješiti... kad EU pronađe dovoljno političke volje da učini to, znat će gdje nas mogu pronaći.'

Cijene prirodnog plina u Europi su u porastu, izazivajući strah od zimske krize goriva i dovodeći u pitanje oporavak gospodarstva.

U jednom trenutku prošlog tjedna spot cijene plina bile su gotovo deset puta više u odnosu na početak godine, da bi naglo pale nakon što je Putin nagovijestio da bi Gazprom mogao povećati zalihe.

Čižov je ustvrdio da Moskvu ne zanima kratkoročan profit od skoka cijena plina.

'To ne promiče stabilnost', rekao je. 'Ljudi će početi tražiti nova rješenja, okrećući se od plina prema ugljenu, što neki već rade.'

Rekordno visoke cijene i niske rezerve uplašile su vlade EU-a u strahu od nestašice tijekom zime te su dovele do zahtjeva nekih država članica da Bruxelles razmotri hitne poteze ili nove reforme. No povjerenica za energiju Kadri Simson rekla je prošli tjedan za FT da korijeni krize 'nisu stvoreni ovdje, u Europi'.

Hladne zime u Europi i Aziji praznile su skladišta plina dok je ekonomski oporavak od pandemije potaknuo potražnju, a niže brzine vjetra u Europi ovog ljeta smanjile su proizvodnju obnovljive energije.

Ruski dužnosnici rekli su da bi regulatorno odobrenje za dopuštanje protoka plina kroz kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj pomoglo u rješavanju krize. Neki su analitičari sugerirali da Moskva povećava cijenu kako bi natjerala na takav ishod. SAD i mnoge istočne države EU-a protive se naftovodu, za koji kažu da je osmišljen da bi se zaobišao tranzit plina kroz Ukrajinu.

  • +3
Sjeverni tok 2 Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia

Čižov je rekao da je energetska politika EU-a pogoršala probleme bloka, kao i nespremnost europskih energetskih kompanija da plate više kako bi napunile svoje rezerve. 'Svi problemi koji se javljaju umjetno su stvoreni. Ponajprije iz političkih razloga', rekao je.

Međutim Klaus-Dieter Maubach, izvršni direktor njemačke plinske tvrtke Uniper, koja je veliki klijent Gazproma, prošlog tjedna sugerirao je da su u pitanju opskrbni problemi. Uniper 'bi bio sretan da je Gazprom isporučio više količina zbog smirivanja situacije i smanjenja cijene plina', rekao je na konferenciji u Rusiji.

Gazprom ispunjava svoje obveze prema europskim kupcima na temelju dugoročnih ugovora o opskrbi, ali nije bio voljan staviti na raspolaganje dodatne količine istog trena, favorizirajući opskrbu domaćih, ruskih skladišnih prostora. Čižov je rekao da je to zato što su europske energetske tvrtke odgađale dodatnu kupnju u nadi da će cijene pasti.

'Ako se cijene slobodno kreću na tržištu, naravno da će svaka energetska tvrtka u ovom dijelu Europe promisliti koji je najbolji trenutak za naručivanje dodatnih količina', rekao je. 'Ozbiljni kupci savršeno dobro znaju što se događa... oni imaju svoje izračune.'

No Čižov je rekao kako vjeruje da je komisija, čija je vodeća inicijativa za reformu obnovljive energije cilj bloka da postigne neto nultu emisiju do 2050., 'podcjenjivala buduću ulogu plina' kao europskog izvora energije.

'Sve dok čovječanstvo ne pronađe način za skladištenje većih količina energije, sve te vjetroturbine i solarni paneli neće postati odlučujući faktor', zaključuje Čižov.