REZULTATI POSLOVANJA

Dividenda T-HT-a čak 34,05 kuna

  • Autor: O.I.N.
  • Zadnja izmjena 16.02.2010 12:30
  • Objavljeno 16.02.2010 u 12:30
Ivica Mudrinić na predstavljanju poslovnih rezultata T-HT-a

Ivica Mudrinić na predstavljanju poslovnih rezultata T-HT-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Mladen Lončar

Prošlu godinu T-Hrvatski Telekom je zaključio s prihodom od 8,517 milijardi kuna, što predstavlja pad od 3,1 posto, dok se neto dobit T-HT-a smanjila za 12,4 posto, na 2,023 milijarde kuna

Uprava na čelu s Ivicom Mudrinićem predložila je isplatu dividende od 34,05 kuna po dionici, što je za 13,5 posto više nego prošle godine. Pravo na dividendu imat će dioničari upisani u Središnje klirinško depozitarno društvo na dan održavanja Glavne skupštine dioničara, planirane za 21. travnja. Dividenda će biti isplaćena 17. svibnja. Oni koji su kupili paket od 63 dionice kod privatizacije i zadržali ga, zbog čega su dobili još bonus od 6 dionica, dobit će dividendu u iznosu od 2349,45 kuna.

EBITDA se smanjila za 3,8 posto na 3,859 milijardi kuna, kao rezultat nešto većeg pada prihoda u odnosu na pad troškova, a 'marža od 45,3 posto u velikoj je mjeri zaštićena strogom kontrolom troškova', navodi se u izvješću rezultata za 2009. godinu.

Pad prihoda zabilježen je u pokretnoj (pet posto) i nepokretnoj telefoniji (10 posto) te veleprodajnim uslugama (3,3 posto), dok su prihodi internetskih usluga porasli za 27,7 posto.

Mladen Lončar

Mladen Lončar

Izvor: tportal.hr / Autor: Mladen Lončar

Članovi Uprave T-HT-a: Branka Skaramuča, Božidar Poldrugač, Irena Jolić Šimović, Jürgen P. Czapran i predsjednik Uprave Ivica Mudrinić

Dobit Grupe iz redovnog poslovanja (EBIT) smanjila se za 11,9 posto na 2,294 milijarde kuna, uz operativnu maržu od 26,9 posto. U izvješću se navodi da se stabilnost poslovanja i njezin značaj za gospodarstvo očituju u činjenici da su se prihodi smanjili za 3,1 posto na 8,517 milijardi kuna, usprkos tomu što se hrvatski BDP smanjio za pet posto u 2009. godini, prema podacima Ministarstva financija RH.

Prihodi T-Mobilea smanjili su se za pet posto na 4,189 milijardi kuna kao rezultat smanjene osobne potrošnje uslijed recesije i kod prepaid i kod postpaid korisnika te zbog utjecaja novih Vladinih poreza, uključujući porez od šest posto na usluge pokretne telefonije. Pad prihoda od pretplatnika u određenoj mjeri je neutraliziran povećanjem prihoda za 107 milijuna kuna od ostalih usluga u pokretnoj mreži, uključujući nacionalni roaming.

Prihodi T-Coma su pali za 2,8 posto na 5,044 milijardi kuna, ali stalno snažno povećanje broja pretplatnika širokopojasnog interneta pomoglo je T-Comu da neutralizira očekivano smanjenje poslovanja nepokretne mreže.

'Ovo je bila vrlo izazovna godina za Hrvatsku, ali s obzirom da smo predvidjeli pritisak koji će recesija izvršiti na naše poslovanje, godinu smo započeli s prioritetom zaštite prihoda i marži. Zadovoljstvo mi je izjaviti da je naša strategija bila djelotvorna i da smo ostvarili stabilne rezultate koji odražavaju visoku kvalitetu usluga i strogu kontrolu troškova pomoću kojih smo se uhvatili u koštac s recesijom. Nadalje, vjerujem da naši rezultati pokazuju važnost usluga T-HT-a za hrvatsko gospodarstvo. Uspješno smo reorganizirali Grupu tako da možemo još učinkovitije usluživati korisnike i vjerujem da ćemo biti spremni za napredovanje kada se gospodarstvo počne oporavljati', komentirao je rezultate predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor T-HT-a Ivica Mudrinić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi