konkretni savjeti

Direktor koji godišnje pročita više od 1000 životopisa tvrdi: 'Ovo je pet vještina koje obavezno morate navesti ako tražite posao'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 08.12.2021 21:30
  • Objavljeno 08.12.2021 u 21:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jan Scherders / Tetra Images / Profimedia

Nove tehnologije, ali i poremećaji povezani s pandemijom redefinirali su vještine koje vam trebaju da biste imali uspješnu poslovnu karijeru. Prema izvješću o budućnosti poslova Svjetskog ekonomskog foruma, koji je anketirao direktore u 26 zemalja, više od 70 posto poslodavaca planira ponuditi svojim djelatnicima prekvalifikaciju ili dodatno usavršavanje do 2025. godine

Za američki CNBC stručnjak za razvoj poslovne karijere i direktor tvrtke ResumeGo, Peter Yang, koji godišnje pregleda više od 1000 životopisa, izdvojio je pet najvažnijih i najtraženijih vještina.

1. Poznavanje programa za rad na daljinu

Rad od kuće sve je zastupljeniji. Koliko god vam to zvučalo prejednostavno, navođenje osnovnih vještina rada na daljinu u CV-u može značiti jako puno poslodavcu. Zato spomenite ako imate iskustva s programima za videosastanke kao što su Zoom, Microsoft Teams i Webex Meetings ili alatima za suradnju kao što su Slack, Trello i Monday.

2. Vještina kritičkog razmišljanja

Mnogi poslodavci raznim testovima pokušavaju ustanoviti kako funkcionira um budućeg djelatnika. Najčešće ih zanima koliko su vješti u rješavanju problema. Bez ustručavanja u životopisu napišite da 'brzo učite' i 'kritički razmišljate'. Detaljno opišite što ste naučili ili kako ste riješili neki problem na prethodnim poslovima.

  • +30
  • +27

Rad od kuće

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Novak / Panthermedia / Profimedia

3. Digitalna pismenost

Više od 80 posto online oglasa za posao traži osnovnu digitalnu pismenost. Ovisno o djelatnosti, evo nekoliko osnovnih programa koje trebate znati: proračunske tablice: Excel, Google tablice, OpenOffice; društveni mediji: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn; web i kodiranje: HTML, Javascript, CMS; obrada teksta: Microsoft Office, Google Docs, DropBox Paper.

4. Analiza podataka

Čak i ako se ne javljate na posao koji traži analizu podataka, nije naodmet navesti tu vještinu. Pod iskustva opišite kako ste analizirali podatke i koristili ih u radu. Budite što konkretniji kad opisujete projekte u kojima ste prije sudjelovali.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Istaknite vještine koje traži poslodavac

Logično je da će poslodavac najviše cijeniti one vještine koje i spominje u oglasu za posao, ali kad ih navodite, nemojte doslovno kopirati pojmove. Naprimjer, ako se u opisu posla navodi da ćete raditi u timu, u životopisu istaknite sva vaša iskustva timskog rada.

Ako opis posla stavlja velik naglasak na određene certifikate, ako ih imate - navedite ih na vrh svog životopisa ili ih podebljajte (bold).

Peter Yang ukazuje na još jednu važnu stvar. Iako je očita, mnogi je, kažu, zaboravljaju. A to je da je bolje predstaviti se kao savršenog kandidata za traženi posao, a ne kao kandidata koji može sve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!