UTAJA POREZA

Direktor Herbosa oštetio državu za 23 mil. kuna?

09.08.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Policijski službenici PU sisačko-moslavačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim muškarcem s područja Martinske Vesi koji je kao odgovorna osoba sisačke tvrtke počinio kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Miji Ivankoviću, direktoru sisačkog Herbosa

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni kao odgovorna osoba, odnosno direktor Herbosa, u razdoblju od početka 2010. godine do kraja lipnja 2011. godine, unatoč blokadi žiro-računa svoje tvrtke, sklapao ugovore o cesiji i asignaciji s drugim trgovačkim društvima i na tvrtku koju je osnovala njegova tvrtka, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, preusmjerio 22,976.079 kuna i na taj način izbjegao plaćanje poreza i doprinosa u proračun Republike Hrvatske.

Nadalje je utvrđeno da osumnjičeni, iako je znao da je zbog blokiranog žiro-računa njegova tvrtka od prosinca 2009. godine nesposobna za plaćanje, nije zatražio pokretanje stečaja ni postupka za sklapanje prisilne nagodbe.

Protiv osumnjičenog je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, dok je temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela i protiv njegove tvrtke podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.