AUDIO REAGIRA

Dionice CO-a i Janafa se neće prenijeti odjednom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2011 21:01
  • Objavljeno 20.09.2011 u 17:08
croatia osiguranje

croatia osiguranje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u današnjem reagiranju na pisanje nekih medija o Vladinoj odluci o prijenosu 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto dionica Janafa na Umirovljenički fond ističe kako će se prijenos tih dionica obavljati sukladno potrebama Umirovljeničkog fonda

'Naglašavamo kako u Odluci Vlade RH nije predviđena dinamika prijenosa dionica, već će se prijenos obavljati sukladno potrebama Umirovljeničkog fonda', navode iz AUDIO-a u reagiranju na naslovnicu Novog lista na kojoj se navodi 'Premijerka Kosor mora poništiti svoju odluku ili izigrati zakone' te tekst 'Vlada želi izigrati državu'.

Vlada je na sjednici održanoj prošli tjedan, 15. rujna, donijela odluku da se Umirovljeničkom fondu bez naknade prenese 91.741 dionica Croatia osiguranja, što čini 29 posto temeljnog kapitala, a čija se prosječna tržišna vrijednost procjenjuje na 458,7 milijuna kuna, kao i 107.427 dionica, ili 10,66 posto dionica Janafa, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 271,9 milijuna kuna.

Današnji Novi list piše kako je ta odluka donijeta na brzinu, bez potrebnih priprema te da podliježe i odredbama Zakona o preuzimanju trgovačkih društava koji propisuje da svaka pravna ili fizička osoba mora objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica, ako u nekom društvu 'prijeđe prag od 25 posto dionica', odnosno ako ima 25 posto plus jednu dionicu, pa bi stoga i Umirovljenički fond nakon preuzimanja 29 posto dionica Croatia osiguranja bio u obvezi predati ponudu za otkup preostalih 71 posto dionica na burzi.

Agencija za upravljanje državnom imovinom u reagiranju navodi kako u odluci Vlade nije navedena dinamika prijenosa, već će se prijenos obavljati sukladno potrebama Umirovljeničkog fonda, da je AUDIO, temeljem odredbi Zakona o tržištu kapitala, u obvezi obavijestiti HANFA-u o promjenama u postotku glasačkih prava, te 'da će obavijest o tome i poslati nakon sklapanja Ugovora o prijenosu dionica, jer je pravni temelj za nastanak obveze ugovor o prijenosu dionica, a ne Odluka Vlade Republike Hrvatske'.

Reagirajući na navod da je Croatia osiguranje procijenjeno dvostruko ispod realne cijene, odnosno da se prenose po cijeni od 5.000 kuna po dionici, što je dva i pol puta manje nego se dionica prodavala u vrijeme prije krize, iz AUDIO-a naglašavaju kako se dionicama Croatia osiguranja i Janafa gotovo svakodnevno trguje na Zagrebačkoj burzi, te da cijena tih dionica ovisi o ponudi i potražnji na tržištu.

Navode i da je na Burzi prosječna dnevna cijena dionice Croatia osiguranja 9. rujna iznosila 5.000 kuna, a Janafa 13. rujna 2.531,74 kune.

Također podsjećaju kako je Zakonom o umirovljeničkom fondu, kojim se uređuje način obeštećenja korisnika mirovina, osnovan Umirovljenički fond, čime je u cijelosti izvršena Odluka Ustavnog suda od 12. svibnja 1998. te da Umirovljenički fond nije osnovan kao strateški investitor već radi izvršavanja obveza iz te odluke.

Agencija u svom reagiranju također podsjeća da je odluka o prijenosu dionica Croatia osiguranja i Janafa u Umirovljenički fond bez naknade donesena temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, a svrha je prijenosa 'obveza unosa imovine za zatvaranje dijela potraživanja za neuplaćenu imovinu Umirovljeničkog fonda', a u skladu s odredbama Zakona o umirovljeničkom fondu.

Podsjećaju također kako 'aktualna Vlada nije stvorila dug umirovljenicima, ali je imajući u vidu obveze države sukladno zakonu nastavila redovitu isplatu rata duga umirovljenicima'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi