IVICA MUDRINIĆ ZA RADIO 101

Dijalog je važan, no treba preuzeti odgovornost

21.03.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Uravnoteženje proračuna, sprečavanje gubitka radnih mjesta i određivanje strategije nakon turističke sezone za 2010. godinu tri su ključne mjere koje Hrvatska treba hitno poduzeti u smislu poticanja gospodarstva, rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a i potpredsjednik Ekonomskog vijeća, gostujući u emisiji 'Intervju tjedna' na zagrebačkom Radiju 101

ZAGREB - Plaće su niske, liječnici, učitelji, suci i ostali zaposleni u javnom sektoru su potplaćeni. Plaće trebaju biti veće, no problem je u tome što su troškovi previsoki. Treba srezati troškove, omogućiti veće plaće i vratiti dignitet tim profesijama kako bismo imali efikasnu državu, rekao je Mudrinić, dodajući da je pritom nužna reforma.

Odgovarajući na pitanje je li hrvatska Vlada svojim oklijevanjem u suočavanju s gospodarskom krizom uzrokovala pad kreditnog rejtinga zemlje, Mudrinić je rekao da je riječ o kompleksnom setu događaja. 'Proračun i nužno smanjenje javne potrošnje izravno utječu na rejting, jer ako država ne pokazuje mogućnost upravljanja javnom potrošnjom, na neki način šalje poruku da nema kredibilitet i takvu poruku šalje vani', rekao je Mudrinić.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatskoj treba jasnija vizija što želimo i onoga što ne želimo biti. Ako želimo, primjerice, biti zemlja znanja, onda treba ulagati u obrazovanje; ako želimo razvijati poljoprivredu, trebamo modernizirati poljoprivrednu proizvodnju, itd.

Mudrinić je ponovio je da se protivi krpanju proračunskih rupa uvođenjem trošarina na mobitele i to čini iz principijelnih razloga. Uvođenje trošarina imalo bi niz negativnih učinaka, poput smanjenje investicija kao rezultata smanjenja prihoda. T-HT je, primjerice, samo prošle godine u razvoj infrastrukture uložio 1,6 milijardi kuna, pri čemu su bili angažirani hrvatski kooperanti. Zbog cijelog niza negativnih posljedica Mudrinić vjeruje da će se odustati od ideje uvođenja trošarina na mobitele.

Na pitanje dopredsjednika Matice hrvatskih sindikataVilima Ribića je li visoki profit T-HT-a posljedica dobre organizacije rada, 'nadnaravnih' sposobnosti Ivice Mudrinića ili visoke cijene telefonskih usluga, te 'ide li dio profita vladajućoj stranci' s obzirom na to da se čini da je Vlada već odustala od trošarina na mobitele, Mudrinić je odgovorio da profit treba staviti u kontekst kapitala.

'T-HT ima deset milijardi kuna angažiranih u sustavu. Tvrtka smo s jasnom vizijom, strategijom i kompetentnim timovima stručnjaka koji izvanredno odrađuju svoj svakodnevni posao', napomeno je Mudrinić, dodajući da bi i gospodin Ribić trebao biti zadovoljan jer T-HT ulaže u infrastrukturu, uredno podmiruje PDV, prisutna je u humanitarnim akcijama, kulturi i drugim segmentima društva. O ulaganju u vladajuću stranku i u politiku nema ni govora, rekao je Mudrinić.

Što se tiče antirecesijskih mjera, one su bile dostatne u vrijeme kada su donesene, no ako se pad nastavi - ako, primjerice, turizam podbaci - možemo očekivati i neke druge poteze.

U kontekstu pregovora Vlade i sindikata, Mudrinić je rekao da je dijalog apsolutno važan, no da u određenom trenutku treba preuzeti odgovornost. 'Ako treba uravnotežiti proračun, onda to treba i napraviti', rekao je Mudrinić.