KREDIT ZA RAĐANJE

Demograf Šterc pun hvale za Orbana: To su prave mjere! Naša demografija se svodi na PR

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 11.02.2019 12:51
  • Objavljeno 11.02.2019 u 12:51
Stjepan Šterc

Stjepan Šterc

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je nove demografske mjere kojim bi trebale rezultirati većim brojem rođene djece. U svojem govoru o stanju nacije rekao je kako će svako dijete rođeno u Mađarskoj zamijeniti 'one koji stižu s istoka i tada će brojevi biti u redu', rekao je u svojem stilu mađarski premijer

Orbanove mjere uključuju kredite s obitelji s najmanje dvoje kako bi se lakše dolazilo do vlastitih domova, subvencije za kupnju automobila te oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.

Konkretnije, žene mlađe od 40 godina koje sklope brak mogu dobiti zajam od 36.000 eura. Trećina tog kredita oprostila bi im se kada im se rodi drugo dijete, a čitav zajam bi im se otpisao po rođenju trećeg djeteta, što teoretski znači da bi se cijeli kredit mogao pobrisati u nešto više od tri, tri i pol godine.

'Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija', rekao je Orban.

Istovremeno, hrvatska ministrica demografije Nada Murganić predstavila je nove demografske mjere u Hrvatskoj koje uključuju delimitiranje rodiljnih naknada što znači da će majke, tek od 2020. primati punu plaću 12 mjeseci, dok će očevi dobiti vrlo skromnih 10 dana plaćenog dopusta. Ministrica je najavila i gradnju novih, ali i obnovu postojećih vrtića.

Zamolili smo poznatog domaćeg demografa Stjepana Šterca da nam prokomentira i usporedi Orbanove i hrvatske mjere za demografsku obnovu.

On misli da je mađarska vlada u potpunosti svjesna razmjera demografskih problema te oni, za razliku od Hrvatske, ne čekaju pravi ekonomski trenutak u kojem bi krenuli u obnovu stanovništva.

  • +5
  • +2

Akcija ministrice Nade Murganić - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Mi još čekamo taj moment i stalno smo u raskoraku između koncepta koji imaju ekonomisti i demografske revitalizacije. Ekonomisti to smatraju socijalnim ulaganjem, a ne temeljnim ulaganjem u budućnost. Mađari su to shvatili i krenuli su. Orban je izjavio kako nije zadovoljan ekonomskih razvojem, ali shvaća da je ljudski potencijal temelj svega', kaže nam Šterc.

'Mi se u javnosti poigravamo oko pojedinih mjera, najavljujemo ih za iduću godinu, puštamo ih u predizbornoj kampanji. Ministrica Murganić najavljuje mjere za 2020. godinu, još uvijek ne shvaćamo razmjere problema to se vidi i po samom ministarstvu koje djeluje u okvirima socijalne politike', dodaje Šterc.

Prema njegovom mišljenju, naše ministarstvo svoje djelovanje i mjere pokriva i opravdava znanstvenicima, donosi previše dokumenata i strategija na postojeće strategije i demografsku obnovu zapravo svodi na PR.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!