ANKETA TPORTALA

Pitamo vas: Hoće li ove mjere spasiti Hrvatsku od demografskog sloma?

11.02.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Delimitiranje rodiljnih naknada perjanica je demografskih mjera aktualne Vlade. Majke bi tako, od 2020. trebale primati punu plaću svih 12 mjeseci nakon rođenja djeteta, a ne samo prvih šest mjeseci. Pitamo vas, mislite li da će ova mjera uspjeti Hrvatsku vratiti iz demografske provalije i rezultirati većim brojem rođene djece?

Nacionalna demografska strategija revitalizacije Republike Hrvatske u finalnoj je fazi izrade i u javnu bi raspravu trebala doći na proljeće.

Jedna od okosnica programa, koji sadrži stotinjak demografskih mjera, delimitiranje je rodiljnih naknada tijekom cijelog trajanja dopusta nakon rođenje djeteta.

Sada je to omogućeno za prvih šest mjeseci, a ako ova mjera zaživi, jedan od roditelja će dobivati punu plaću svih 12 mjeseci. Za ovu će mjeru, prema grubim procjenama, biti potrebno 350 milijuna kuna godišnje.

  • +29
Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Prema najavama, uveo bi se i 'očev dopust'. 'Direktiva EU je omogućavanje 10 dana plaćenog dopusta za očeve i to se uklapa u naše mjere ravnopravnog roditeljstva. Ta mjera je nešto što nas svakako čeka', naglasila je resorna ministrica Nada Murganić.

Što vi mislite o najavljenim mjerama?