NOVI UZLET TUĐMANOVOG UNUKA

Dejan Košutić pokrenuo portale i postao bloger

04.05.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Dejan Košutić, unuk prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nedavno je osnovao novu konzultantsku tvrtku i pokrenuo dvije internetske stranice o informacijskoj sigurnosti, na kojima se pojavljuje kao glavni urednik i bloger

Podaci o osnivanju tvrtke EPPS usluge d.o.o., objavljeni nedavno u Narodnim novinama, otkrivaju da je osnivač i direktor Dejan Košutić i da je tvrtka registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu za usluge elektroničkog poslovanja i poslovnog savjetovanja. Ovim potonjim Tuđmanov se unuk bavi već neko vrijeme, pružajući konzultantske usluge kao stručnjak za informacijsku sigurnost preko svoje tvrtke Kvadra savjetovanje. Među Kvadrinim klijentima čak su tri državne agencije: Hanfa, Agencija za zaštitu okoliša i Apis IT, nekoliko banaka (Hypo, Erste banka, Partner banka i Banco Populare Croatia), te MORH i Croatia osiguranje. Iz nedavno objavljenog izvješća vidljivo je da je Kvadra savjetovanje prošlu godinu zaključila s prihodom od 1,2 milijuna kuna i dobiti oko 70 tisuća kuna.

Preko nove tvrtke EPPS usluge Košutić je pokrenuo Sigurnost.info - portal za informacijsku sigurnost, koji potpisuje i kao glavni urednik. Njegov najnoviji projekt, pokrenut krajem travnja, jest edukacijski portal Information Security & Business Continuity Academy – odnosno program e-učenja o primjeni certifikata za upravljanje informacijskom sigurnošću, koji klijentima nudi kroz mjesečne pakete po cijeni od 50 do 600 američkih dolara. Kao moderan poduzetnik s klijentima komunicira putem chata i Twittera, a na najnovijoj web stranici Košutić od travnja vodi blog, koji je, kako i priliči tematici, pisan ozbiljnim poslovnim jezikom.

'U procjeni rizika moraju se identificirati i ocijeniti resursi, ranjivosti i prijetnje. Ranjivost je slabost resursa, procesa, mjere itd. koju bi prijetnja mogla iskoristiti; prijetnja je bilo koji uzrok koji može naštetiti sustavu ili organizaciji. Primjer ranjivosti je nepostojanje antivirusnog softvera; s time povezana prijetnja je računalni virus. Sad kad sve to znate, a vaša organizacija je mala, zapravo vam nije potreban sofisticiran alat za provedbu procjene rizika. Sve što vam treba je Excel tablica, dobar katalog ranjivosti i prijetnji i dobra metodologija procjene rizika', piše Košutić na blogu, suhoparno, kao da ispisuje novu verziju udžbenika iz predmeta ONO i DSZ.

Čitatelje bloga link 'about me' odvest će na Košutićevu osobnu stranicu, na kojoj ističe da je magistrirao poslovno upravljanje i ima više od pet godina iskustva u konzultantskoj struci te da osim savjetovanja drži i seminare. Iako Hrvatska još nije u EU, Košutić čini se jest, jer je za osobne stranice odabrao .eu domenu.

Profesionalnu biografiju prije konzultantske karijere Košutić na osobnim stranicama kratko je rezimirao podatkom o osmogodišnjem iskustvu na čelnim pozicijama u financijskoj branši. Pritom je izostavio općepoznatu priču o najmlađem bankaru Hrvatske – odnosno činjenicu da je kao 26-godišnjak i unuk tadašnjeg predsjednika države osnovao Kaptol banku, i to zajedno s Hrvojem Petračem, koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog otmice sine generala Zagorca.

Nakon likvidacije banke i Tuđmanove smrti, Dejan Košutić vratio se u rodni Beograd, gdje je preuzeo vodstvo tvrtke Global Express za dostavu poštanskih pošiljki. I dok su njegovi poslovi u Hrvatskoj u ekspanziji, zbog duga od 10 milijuna dinara, odnosno 100 tisuća eura, račun beogradske tvrtke blokiran je više od godinu dana. Prema podacima Privrednog registra Srbije, Košutić se i dalje navodi kao direktor Global Expressa, dok se većinski vlasnik i dalje krije u američkom poreznom raju Delawareu - iza tvrtke South East Europe Investment L.L.C.