PRVI KVARTAL

Deficit tekućeg računa porastao na 1,7 milijardi eura

16.07.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 1,69 milijardi eura, što je za oko 60 milijuna eura ili za 3,7 posto veći manjak nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke

Ostvarenja u platnoj bilanci još se uvijek realiziraju pod utjecajem slabe gospodarske aktivnosti, što drži deficit na nižim razinama, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore u 'Gospodarskim kretanjima' HGK.

Tako je deficit od 1,7 milijardi eura u prvom kvartalu ove godine za trećinu manji od onog iz istog razdoblja 2008. No, porast, premda blagi, u odnosu na prošlu (i pretprošlu) godinu, po njihovoj ocjeni signalizira trend ponovnog pogoršanja platnobilančnih odnosa

Najznačajnija negativna kretanja bilježe se na robnom podračunu, čija je važnost posebno naglašena u prvim kvartalima, kada su ostvarenja deficita tekućeg računa uglavnom odraz kretanja u robnoj razmjeni, budući da turizam u tom razdoblju nema veće značenje.

Po podacima HNB-a, deficit na podračunu roba u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,64 milijardi eura, i bio je veći za 7 posto ili za 108 milijuna eura nego u istom razdoblju lani.

Vidljivo je pogoršanje odnosa kretanja uvoza i izvoza. Prihod od robnog izvoza, ostvaren u visini od 2,2 milijarde eura, pao je za 1,3 posto, što je njegov prvi međugodišnji pad od prvog kvartala 2009. Istodobno je robni uvoz povećan za 2,1 posto, na 3,85 milijardi eura.

Izvoz je pao, navode analitičari HGK, pod utjecajem smanjenja izvoza brodova, dok je uvoz rastao primarno zbog snažnijeg uvoza energije (nafta, struja).

Nepovoljnija kretanja vidljiva su i na drugom deficitarnom podračunu, podračunu dohotka, gdje je deficit u prvom kvartalu iznosio 519,7 milijuna eura, što je porast od 4,1 posto.

Na suficitarnim podračunima usluga i transfera, koji imaju daleko manju težinu u to doba godine, zabilježena su pak poboljšanja.

Suficit na podračunu usluga povećan je za 25,7 posto, na 197,2 milijuna eura, primarno uslijed boljeg ostvarenja prihoda od turizma, koji su povećani za 19,2 posto te su realizirani u vrijednosti od 327,2 milijuna eura.

Na podračunu tekućih transfera suficit je povećan za 11,4 posto, na 277,5 milijuna eura, što je najveće ostvarenje tijekom prvih kvartala od 2006.