novi udar

Debeljakov ponos, najveći jedrenjak na svijetu, blokiran u Splitu zbog neplaćenih računa za uniforme mornara

14.04.2022 u 12:32

Bionic
Reading

Luksuzni brod za kružna putovanja vrijedan šezdesetak milijuna dolara 'Golden Horizon', reklamiran kao najveći svjetski jedrenjak s pet križnih jarbola, nepravomoćnom odlukom Trgovačkog suda privremeno je blokiran na privezu Brodosplita - doznala je Slobodna Dalmacija

Radi se o ponosu flote vlasnika splitskog škvera Tomislava Debeljaka, oko kojega se već ranije vodio niz sporova. Ovog puta putovanja su mu zabranjena zbog neplaćenog duga za izrađene odore brodske posade prema tvrtki 'Taylor Made Designs' iz Dorseta.

'Određuje se privremena mjera zaustavljanja i zabrane ispovljenja broda 'Golden Horizon' iz brodogradilišta 'Brodosplit' u Splitu. Sud će ukinuti ovu privremenu mjeru i obustaviti postupak osiguranja novčane tražbine ako protivnici osiguranja polože na prolazni depozit ovog suda iznos od 136.000 funti ili daju kakvo drugo osiguranje ili imovinsku vrijednost', stoji u rješenju sutkinje Trgovačkog suda u Splitu, kojega je citirala Slobodna Dalmacija.

Dug za brodske uniforme, dakle, trenutno iznosi oko 1,2 milijuna kuna.

Tportal je kontaktirao glasnogovornika Brodosplita, kao i samog Tomislava Debeljaka, no oni su odbili odgovarati na pitanja o ovoj temi.

  • +8
Jedrenjak Flying Clipper - Golden Horizon Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Isti jedrenjak i lani je bio predmet spora jer su ga zbog tužbe monegaške tvrtke 'Star Clippers' britanske vlasti zaustavile na putovanju, što mu je nastavljeno tek kada je ovoj firmi navodno uplaćeno sedam milijuna eura.

Splitski škver se od prošlog tjedna ionako nalazi u nezavidnoj situaciji: tri četvrtine njegovih radnika (oko tisuću i pol) poslano je kućama jer je, zbog sankcija, obustavljena realizacija već odobrenog kredita od 60 milijuna eura kod ruske VTB banke. Debeljak je od Vlade zatražio da ovaj aranžman preuzme Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), razgovori oko toga se vode, no do danas nema vidljivih rezultata.