ČEKAJUĆI SLAMKU SPASA

Početak kraja splitskog škvera? Doznali smo još jedan neugodan detalj koji Brodosplitu stvara nove probleme

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 04.04.2022 12:19
  • Objavljeno 04.04.2022 u 11:54
Tomislav Debeljak; Brodosplit

Tomislav Debeljak; Brodosplit

Izvor: Pixsell / Autor: I. Čagalj/Pix

Prema informacijama iz splitskog Brodosplita, u ponedjeljak ujutro na posao je pozvano petstotinjak od ukupno 1800 radnika - i to oni angažirani u projektnom odjelu i na radovima za koje je osigurano financiranje, poput izgradnje četiri obalno-ophodna broda. Glavnina je još uvijek u neizvjesnosti i iščekivanju rješenja problema oko kredita u iznosu od 60 milijuna eura koji je odobrila ruska VTB banka, a koji je blokiran zbog europskih sankcija Putinovu režimu

I dok vlasnik splitskog škvera Tomislav Debeljak iščekuje odgovor Vlade na zahtjev da ovaj kredit preuzme Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), kako bi vitalni dio hrvatske industrije nastavio normalno poslovati, izviru novi problemi. Kako je potvrđeno tportalu, na Trgovačkom sudu u Splitu danas će se odlučivati o stečaju triju tvrtki iz sustava Brodosplita s ukupno 116 zaposlenih, a slični zahtjevi podneseni su za još najmanje dvadesetak tvrtki.

Otvaranje stečaja nad ovim tvrtkama silom zakona predložila je Financijska agencija (Fina) nakon što je utvrdila da imaju neplaćena dugovanja starija od 120 dana.

Tvrtka Oblaganje d.o.o. ima 23 zaposlena i davno dospjela dugovanja u iznosu od 268.614 kuna, tvrtka Strojna obrada metala d.o.o. 36 zaposlenih i dugovanje od 606.831 kunu, a tvrtka Održavanje strojeva d.o.o. zapošljava 57 radnika i duguje 696.400 kuna.

U idućim danima očekuje se održavanje ročišta i za ostale tvrtke za koje je Fina podnijela slične zahtjeve. Već u četvrtak za njih desetak.

  • +5
  • +2

Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu zbog blokade ruske banke

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Problemi u tvrtkama na koje je 'razlomljeno' poslovanje Brodosplita u protekle dvije godine kontinuirano su se pojavljivali: u lipnju prošle godine bilo je blokirano njih 23 od 47, u kojima su bila zaposlena ukupno 1324 radnika. Procedura je bila slična: Fina je nakon što su neplaćena dugovanja dosegnula rok od 120 dana podnosila zahtjeve za stečaj, no uoči održavanja samih ročišta Debeljakove tvrtke obično bi platile dugove i postupci su bivali obustavljeni.

Danas se to, čini se, neće dogoditi i na put formalnom otvaranju stečaja eventualno može stati tek kakva odgoda odluke, kako bi se pričekalo rješenje problema oko kredita VTB banke. U suprotnom, 4. travnja ove godine mogao bi ostati zapisan kao početak kraja splitskog škvera.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!