ZAVRŠIO SKUP

Davos bez rješenja za izlazak iz krize

02.02.2009 u 08:25

Bionic
Reading

Sudionici Svjetskog gospodarskog foruma u nedjelju su završili skup u Davosu bez jasnih rješenja koja bi ukazala na put kojim treba krenuti kako bi se riješio problem globalne gospodarske krize, navode agencije

Agencija Associated press navodi kako u Davosu nisu uspjeli ni dokučiti razmjere krize a kamo li ponuditi izlaz iz nje.

Međunarodni monetarni fond je tijekom petodnevnog skupa pod radnim nazivom "Uobličavanje svijeta nakon krize" upozorio da će 2009. biti godina najslabijeg gospodarskog rasta od Drugog svjetskog rata.

Agencija DPA napominje kako su svjetski čelnici upozoravali na opasnost od protekcionizma, naglašavajući da će ograničavanje trgovine samo pogoršati i produbiti svjetsku krizu.

Ministri trgovine dvadesetak zemalja pozvali su u Davosu da se ove godine prevladaju međusobne razlike u okviru drugog kruga pregovora iz Dohe o liberalizaciji svjetske trgovine. U zajedničkom priopćenju ministri su obećali i da će se suzdržati od uvođenja novih trgovinskih barijera.

Uoči razgovora u Davosu političari su upozorili da bi blokada uvoza radi očuvanja radnih mjera produbila krizu, kao što se dogodilo tijekom Velike depresije 30-ih godina 20. stoljeća.

Sa skupa su se čule optužbe usmjerene prema Sjedinjenim Državama, koje su neki sudionici optužili za izazivanje financijske krize i opće recesije u svijetu.