SOCIJALNO POSLOVANJE

Davor Filipović na 55. rođendanu Coca-Cole u Hrvatskoj: Ovo je bio liderski potez

12.10.2023 u 21:25

Bionic
Reading

Coca-Cola HBC Hrvatska u četvrtak je obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj i 20 godina nefinancijskog izvješćivanja, te predstavila rezultate sedmoga izvješća o održivome poslovanju. Coca-Cola HBC Hrvatska dio je Skupine Coca-Cola HBC, jednog od najvećih svjetskih punioničara i partnera tvrtke The Coca-Cola Company

"Našom prisutnošću na hrvatskome tržištu zajednički smo prolazili kroz razdoblja prosperiteta, ali i ona izazovna, ostajući pritom predani našim kupcima i ulozi u hrvatskoj poslovnoj zajednici", rekao je glavni izvršni direktor Coca-Cole HBC Zoran Bogdanović.

"Coca-Cola HBC Hrvatska svoje je prvo socijalno izvješće objavila još 2003. godine kao pionir održivog i društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj", rekla je glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria Dora Strezova-Nikolova.

Istaknula je dugu tradiciju transparentnosti tvrtke, predstavljajući izvješće o održivome poslovanju.

  • +15
Coca-cola HBC Hrvatska obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na svečanosti prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji je rekao da cilj poslovanja treba biti održivost, te naveo dobru ekološku osviještenost Coca-Cole.

"Prije 20 godina Coca-Cola je izdala prvi izvještaj o socijalnome poslovanju. To nije bio samo prvi izvještaj u ovom dijelu Europe, nego općenito u cijelom sustavu Coca-Cole, što jasno pokazuje da se radi o jednom liderskom potezu. Svi koji se bave menadžmentom kažu da lideri inoviraju, podižu standarde i stalno guraju prema naprijed", rekao je Filipović.

Izvješće o održivome poslovanju koje obuhvaća rezultate za 2022. godinu pripremljeno je u skladu sa standardima Globalne inicijative za izvješćivanje (GRI), u suradnji s Institutom WISE pri IEDC Poslovnoj školi Bled i Institutom Ekvilib kao vanjskim savjetnicima.

Pokazalo je da je Coca-Cola smanjila potrošnju vode po litri proizvedenoga napitka za 13 posto od 2010. godine. Smanjila je i ispuštanja ugljikova dioksida po litri proizvedenog pića za 29 posto u odnosu na 2017. godinu.

Svu električnu energiju nabavlja iz čistih i obnovljivih izvora, a sva potrošačka ambalaža može se reciklirati.

Posebni značaj pridaje osiguranju jednakih mogućnosti i potpunoj ravnopravnosti svih zaposlenika, a s 48 posto žena na rukovodećim položajima tvrtka je već nadomak cilju od 50 posto do 2025. godine.

Ukupna vrijednost izravnoga i neizravnoga doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti iznosi 289 milijuna eura što je 0,5 posto ukupnoga BDP-a Republike Hrvatske, rečeno je na obilježavanju godišnjice.