KOD TROGIRA

Danko Končar preuzima Hotele Medena

25.09.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Strateški partner za Hotele Medena u postupku predstečajne nagodbe je tvrtka Kermas energija, u vlasništvu Danka Končara, uz uvjet da kroz dokapitalizaciju u iznosu od 152,8 milijuna kuna stekne 75,1 posto dionica te hotelsko-turističke tvrtke iz Segeta Donjeg, u blizini Trogira, predviđa izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Hotela Medena.

Taj je izmijenjeni plan danas objavljen putem Zagrebačke burze, a objavljen je i na Fini. Nagodbeno je vijeće ročište na kojem će se glasovati o izmjenjenom planu zakazalo za 10. listopada.

Strateški bi partner proveo financijsko i operativno restrukturiranje Hotela Medena za koje je predstečajna nagodba otvorena u travnju ove godine. U tom su postupku utvrđene tražbine u iznosu od 177,4 milijuna kuna, od čega Hotel Medena najviše, 165,8 milijuna kuna duguju Ministarstvu financija.

Prijedlog je da se za te tražbine otpišu zatezne kamate te djelomično otpiše glavnica (30 posto), a ostatak duga refinancira kroz dokapitalizaciju koju bi proveo strateški partner, pa bi se od 165,8 milijuna kuna tražbina Ministarstva financija otpisalo 99,2 milijuna kuna, dok bi za otplatu preostalo 66,6 milijuna kuna.

Isti je model predviđen i za obveze prema državnim vjerovnicima i društvima u većinskom državnom ili vlasništvu lokalnih jedinica, a glavnica obveza prema financijskim institucijama i ostalim vjerovnicima podmirila bi se u cijelosti u roku tri mjeseca od zatvaranja postupaka predstečajne nagodbe.

Prijedlog je financijskog restrukturiranja i da se temeljni kapital Hotela Medena umanji za iznos prenesenog gubitka i i zateznih kamata (umanjeno za otpis), odnosno smanji sa 118,1 milijun na 50,6 milijuna kuna, a potom ga poveća strateški partner kroz dokapitalizaciju.

Kermas energija
bi dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od 152,8 milijuna kuna provela kroz dvije faze - u prvoj uplata 79,8 milijuna kuna, što bi se iskoristilo za namirenje tražbina vjerovnika, a u drugoj 72,9 milijuna kuna kroz investiranje u rekonstrukciju hotela bilo bi, sukladno dinamici investiranja, pretvoreno u temeljni kapital, što može biti u razdoblju od tri godine.

Uvjet tih dokapitalizacija je dosizanje 75,1 posto vlasništva od strane strateškog partnera, navodi se u planu.

Kermas energija navodi da bi ulaganje u imovinu društva iznosilo 30 milijuna eura u roku pet godina, u čemu bi sastavni dio bila druga faza dokapitalizacije, pa se tako, zbroje li se ulaganja za namirenje sve tri grupe vjerovnika s ulaganjem u imovinu, dolazi do ukupnog ulaganja od gotovo 308 milijuna kuna.

Za taj iznos, Kermas energija je priložila pismo namjere Erste&Steiermerkische bank (ESB), korporativnu garanciju Kermas Limited te potvrdu ESB-a o depozitu.

Kermas energija je u travnju ove godine postala vlasnikom Brodotrogira, koji je u neposrednoj blizi Hotela Medena, a u planu navode kako im je namjera zaokružiti cjelinu na području srednje Dalmacije.

Napominju, naime, kako je sastavni dio restrukturiranja Brodotrogira, osim osnovne brodograđevne djelatnosti, i ulaganje u nautički turizam i servisnu djelatnost te ostale turističko-ugostiteljske sadržaje. Najavljuju kako će krajem 2013. započeti gradnja 30-ak milijuna eura vrijednog nautičkog centra "Servisni centar Trogir" koji će objediniti brojne nautičke servisne usluge, marinu i hotelski smještaj u sklopu Brodotrogira.

Kako tim investicijama nedostaje hotelski smještaj i to je razlog zbog kojeg smo zaintersirani za kupnju Hotela Medena, navode iz Kermas energije.

Podsjećaju i na turističke projekte Kermas grupe na području Brijuni Rivijere - turistički i golf resort u Vodnjanju, investiciju vrijednu 1,1 milijardu eura, te Katarina i Monumenti, ulaganje vrijedno 50 milijuna eura.

Hotel Medena ima 619 soba, u depadansama ukupno 100 soba, a zapošljava oko 140 radnika.