powell na potezu

Danas završava zasjedanje FED-a, hoće li se nastaviti ciklus podizanja kamatnih stopa

16.03.2022 u 08:36

Bionic
Reading

Danas će završiti dvodnevno zasjedanje američkih Federalnih rezervi, nakon čega će guverner Jerome Powell gotovo sigurno objaviti da je Fed prvi put od izbijanja epidemije u ožujku 2020. nastavio ciklus podizanja kamatnih stopa.

Inflacija, koja je već dosegnula gotovo osam posto, zahtijeva akciju, samo je pitanje hoće li kamatne stope porasti za 25 ili 50 baznih bodova. Vjerojatnija je prva verzija, pogotovo zbog šoka koji je svijet pretrpio tijekom rata u Ukrajini.

Fed će također morati reći koliko će agresivno sniziti svoju ukupnu bilancu, koja je naglo porasla na nezamislivih 8,9 bilijuna dolara. Bit će potreban oprez jer bi prebrzo pooštravanje monetarne politike i smanjenje bilance Fed-a moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju, uzrokujući šokove na tržištima obveznica (i vjerojatno još uvijek dionica).

U prošlosti se legendarni Alan Greenspan vrlo uspješno snalazio u zamkama monetarne politike, barem u očima burzovnih igrača, no ovoga puta priča je posebno komplicirana jer, prema Bloombergu, unatoč brojnim alatima koje Fed ima na raspolaganju, nemoguće je smiriti sve turbulencije uzrokovane ratom na financijskim i energetskim tržištima.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, nemojmo zaboraviti da je Powell prošle godine jako podcijenio opasnost od inflacije, i dugo ponavljao da je to samo prolazna pojava.