VLADA NIJE VLASNIK, ALI...

Dalmacijavino ide u stečaj, banke i država ulaze u Dioki

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 14:37
  • Objavljeno 22.03.2012 u 11:28
milanović pusić čačić

milanović pusić čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Dalmacijavino ide u stečaj, a u vlasničku strukturu Diokija ulaze vjerovnici koji će time zamijeniti svoja potraživanja, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici u Banskim dvorima

Obveze Diokija na dan 31. prosinca 2011. ukupno su iznosile 1,172 milijarde kuna, od čega je dug prema bankama iznosio 785 milijuna kuna, a prema ostalim vjerovnicima 387 milijuna kuna. Između ostalih, među vjerovnicima se nalaze i neke državne tvrtke poput HEP-a kojemu je Dioki trenutačno dužan više od 87 milijuna kuna.

'Vlada je odlučila aktivno sudjelovati u rješavanju problema posrnule tvrtke u privatnom vlasništvu zato što je riječ o jednom od najvećih hrvatskih izvoznika', rekao je premijer Zoran Milanović.

Svako prozivanje Vlade u slučaju Diokija ocijenio je potpuno neprimjerenim, jer 'Vlada nije vlasnik', ali je i dodao da 'razumije nepovjerenje radnika Diokija s obzirom na njihova prijašnja negativna iskustva'.

'Tema oko Diokija izuzetno je teška i mučna i nadam se da su ljudi razumjeli ponašanje Vlade ovih dana, koja nije mogla davati lepršave izjave, ali mogli smo autoritetom uključiti sve sudionike u razgovor, bez reflektora javnosti', dodao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da se sva potraživanja pretvaraju u vlasničke udjele što znači da u vlasničku strukturu Diokija ulaze HEP, HŽ, HŽ Cargo te banke. 'Nakon toga, radnicima će se osigurati plaće', zaključio je Čačić.

Odlučeno je i da Dalmacijavino ide u stečaj s preustrojem nakon što je Traubi International Corp. SAD Salomona Berkowitza, kako smatra Vlada, odustao od kupnje. 'Društvo je prezaduženo, nelikvidno i dulje vrijeme ima blokiran žiroračun, ostvaruje gubitke, nesposobno je za samostalno obavljanje djelatnosti i steklo je stečajne uvjete', kratko je kazao Čačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi