MISTERIJA 'LISTE SRAMA'

Dalmacijavino duguje državi samo 14,4 milijuna kuna

Bionic
Reading

Godinama je uz državna brodogradilišta splitski proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića Dalmacijavino slovio kao jedan od najvećih dužnika državi za neplaćene poreze i ostala davanja, no na poreznom stupu srama u ukupnom poretku pravnih osoba našao se na 162. poziciji. Oči bode i sama visina nepodmirenog duga - svega 14,44 milijuna kuna

U posljednjem financijskom izvješću za prvo ovogodišnje tromjesečje, od 1,041 milijarde kuna kratkoročnih obveza (Dalmacijavino gotovo i nema dugoročnih obveza), vidljivo je da se gotovo sav iznos odnosio na državu. Točnije, po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa vodilo se više od 383 milijuna kuna duga, a i glavnina od 546 milijuna kuna ‘ostalih’ obveza odnosila se na državu: od neplaćenih trošarina, pozajmica Hrvatskog fonda za privatizaciju za isplatu plaća do drugih davanja.

Štoviše, u samom rješenju o otvaranju stečajnog postupka od 10. svibnja navodi se kako se taj proces pokreće na zahtjev države, a po osnovu duga poreznog obveznika Dalmacijavina koji je s 16. ožujkom ukupno iznosio 893 milijuna kuna.

Kako je onda moguće da se na stupu srama Dalmacijavino vodi s neusporedivo manjim iznosom duga, Poslovni dnevnik je pitao Poreznu upravu Ministarstva financija. Nakon gotovo dva tjedna dobili su potpuno neočekivan, pa i apsurdan odgovor. Umjesto pojašnjenja zašto se u ovom slučaju objavljene brojke razlikuju od onih koje su objavljene, je li riječ o pogrešci ili je u međuvremenu otpisan ili reprogramiran dug Dalmacijavina, iz Ministarstva financija pozivaju se na - institut porezne tajne

'S obzirom da se predmetni upit odnosi na dostavu podataka koje je Porezna uprava dužna čuvati kao poreznu tajnu, sukladno propisanom članku 8. stavak 1., tražene podatke nismo u mogućnosti dostaviti, jer bismo u tom slučaju povrijedili obvezu čuvanja porezne tajne', navodi se u odgovoru iz Ministarstva financija, uz napomenu da se tim institutom štiti poreznog obveznika i osigurava njegove interese koji bi mogli biti ugroženi ili bi za njega nastala moralna ili materijalna šteta.

U samom Dalmacijavinu, koje čeka svoje prvo, ispitno ročište, sazvano za 6. rujna, posve su zbunjeni podacima s dužničke liste Porezne uprave za svoju tvrtku. Na njoj se u strukturi neplaćenih obveza Dalmacijavina ističe s brojkom od 14,96 milijuna kuna dugovanje za trošarine te 818 tisuća kuna duga za PDV, dok je prema objavljenim podacima tvrtka bila čak i u preplati od 121 tisuću kuna s osnova davanja za poreze i prireze za dohodak te 1,2 milijuna kuna za doprinose za obvezna osiguranja.

Stoga je i ukupan dug na listi Porezne uprave splitskom vinaru 'umanjen' na 14,44 milijuna kuna. 'Nešto definitivno nije u redu s brojkama! Pa mi dugujemo državi 1,05 milijardi kuna', komentira sugovornik iz Dalmacijavina, pitajući, logično, i kako se poreznici sada mogu pozivati na poreznu tajnu kada treba pojasniti objavljene podatke, a koji više ne predstavljaju poreznu tajnu.