POZITIVAN TREND

Dalić: Porezna reforma bit će daljnji impuls rastu gospodarstva

30.11.2016 u 09:02

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je u utorak kako će porezna reforma biti daljnji impuls rastu gospodarstva, a uslijedit će i smanjivanje raznih prepreka u poslovanju radi povećanja atraktivnosti hrvatskog gospodarskog okruženja za inozemne investitore.

'Vlada je svjesna da pozitivni trendovi u gospodarstvu nipošto ne smiju biti razlog za opuštanje, nego upravo suprotno, upravo je trenutak za dodatne mjere za poboljšanje poduzetničkog i poslovnog okruženja', kazala je Dalić na okruglom stolu 'Unaprijedimo poslovno okruženje-prijedlozi hrvatskoga gospodarstva za unaprjeđenje poslovnog okruženja' u Županijskoj komori Karlovac.

Istaknula je i da u tom smislu sadašnji gospodarski rast ne smije biti iskorišten kao opravdanje za povećanje državne potrošnje.

Rebalans proračuna za 2016. će biti usvojen, kazala je potpredsjednica Dalić, ali glavni fokus sredstava koja će iz Proračuna biti dostupna poduzetnicima stavlja se na sredstva iz Europske unije, odnosno strukturnih fondova.

To je, dodala je, najvažniji izvor financijskih sredstava koje će poduzetnici u različitim programima i pozivima moći koristiti.

Istovremeno se u Ministarstvu gospodarstva poduzimaju značajne aktivnosti kako bi se procesi evaluacije i obrade projektnih prijava po postojećim pozivima ubrzali, jer, osim što je poduzetnicima novac važan, važno je i da ga dobiju na vrijeme, kazala je Dalić.

Izrazila je zadovoljstvo pozitivnim gospodarskim trendovima, stopama rasta bruto domaćeg proizvoda i zaposlenosti, te projektima iz kojih se nazire perspektiva otvaranja novih radnih mjesta.

Porezna reforma, kazala je Dalić, daljnji je impuls rasta gospodarstva, a uslijedit će i dodatne aktivnosti u području smanjivanja raznih prepreka u poslovanju radi povećanja atraktivnosti hrvatskog gospodarskog okruženja za inozemne investitore.

Kao najveći projekt Ministarstva gospodarstva Dalić je najavila tematski pregled zakonske regulative i podzakonskih akata radi pojednostavljenja poslovanja. U tom smislu istaknula je i činjenicu da je mnogo nelogičnosti u brojnim procedurama nastalo direktnim spajanjem brojnih EU direktiva ulaskom Hrvatske u EU s neharmoniziranim hrvatskim propisima.

Uz detektiranje i iznalaženja načina za uklanjanje brojnih parafiskalnih opterećenja koje je tek dio najavljenih aktivnosti potpora gospodarstvu, Dalić je najavila uspostavu strukturiranog sustava za ocjenu učinaka novopredloženih promjena na gospodarstvo, a kao pilot-projekt u tom smjeru istaknula je upravo ocjenjivanje novog prijedloga Zakona o javnoj nabavi.

Po ocjenama učinaka, kazala je Dalić, na samim procedurama ostvarit će se ušteda od 42 milijuna kuna, dok se uštede u samim nabavama provedenima po novim kriterijima mogu tek kasnije izračunati i one bi trebale biti dodatni pozitivan efekt primjene novog Zakona.

Uspijemo li u planiranome, mogli bismo se već na godinu popeti barem za 10 mjesta na Doing Business ljestvici, kazala je potpredsjednica Vlade.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović kazao je, pak, kako Karlovačka županija sudjeluje s 2,2 posto u bruto domaćem proizvodu, a uz nekoliko velikih i izuzetno uspješnih poduzeća, 98 posto ukupnog broja poduzeća čine mala i srednja poduzeća.

Uz sve pobrojene teškoće, Burilović je kao poseban problem istaknuo neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva.

Zbog tog nesklada, ali i odljeva kvalitetne radne snage u inozemstvo, u hrvatskom gospodarstvu već sad evidentiran manjak od 12 tisuća kvalificiranih radnika, uglavnom za potrebe brodogradnje, građevinarstva, turizma i poljoprivrede, zaključio je Burilović.