MAJA RUTH FRENKEL:

'Da nisam Hrvatica, projekta na Srđu više ne bi bilo'

27.02.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Maja Ruth Frenkel, voditeljica spornog projekta gradnje Golf parka Dubrovnik, u intervjuu Globusu govori o antipoduzetničkoj klimi u Hrvatskoj i problemima s kojima se suočava u realizaciji projekta na Srđu

'Točno je da je moj suprug digao ruke i prepustio meni da vodim projekt. Da nisam Hrvatica, projekta na Srđu više ne bi bilo.Svi bismo se mi trebali pitati kakvu to poruku šaljemo ulagačima', kaže supruga Arona Frenkela, izraelskog poduzetnika koji je u projekt na Srđu ušao 2007, kad je to područje već bilo određeno za gradnju golf terena i pratećih sadržaja i županijskim i gradskim urbanističkim planom.

Na upit je li moguć kompromis kojim bi se smanjio obujam gradnju uz golf terene, Ruth Frenkel objašnjava da je jedino uz gradnju 240 vila projekt na Srđu isplativ. 'Bez toga projekt ne bi bio profitabilan i ne bi bio moguć budući da predviđa i niz sadržaja od javnog interesa koji ne donose nikakav profit', tvrdi bivša zamjenica ministra gospodarstva u vladi Ivice Račana. Ističe da urbanistički plan dopušta izgrađenost prostora do četiri posto, a projekt predviđa manji postotak izgrađenosti od toga, tri posto.

Ruth Frankel razočarana je jakom antipoduzetničkom klimom u Hrvatskoj, ali ne misli odustati od projekta na Srđu. 'Prije deset godina svatko s kime bih razgovarala govorio bi mi da je čuo za ljepote Hrvatske i pitao što bi mogao raditi u Hrvatskoj. A danas su komentari tipa don't touch', upozorava Ruth Frankel i apelira da je zadnju čas da promijenimo takvu percepciju.