neregistrirani bdp

Čudo u Velikoj Britaniji: Potkralo im se 26 milijardi funti

27.06.2019 u 16:32

Bionic
Reading

Britansko gospodarstvo za 1,3 posto je veće nego se mislilo, ili za približno 26 milijardi funta, otkrila je velika revizija podataka o rastu u proteklih 20 godina koju je proveo državni ured za statistiku ONS

Britanija je peto gospodarstvo svijeta, s ukupnim bruto domaćim proizvodom (BDP) od 2.800 milijardi dolara (2.200 milijardi funta) u 2018., pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljeni u travnju.

Nova analiza britanskog državnog zavoda za statistiku (ONS) pokazuje da je prosječni godišnji rast BDP-a između 1997. i 2016. bio oko 0,1 postotna boda viši od do sada procijenjenih 2,1 posto.

Nove brojke ipak ne mijenjaju širu sliku koja svjedoči o značajnom usporavanju rasta od 2008. godine i svjetske financijske krize. Također obuhvaćaju tek nekoliko mjeseci nakon referenduma o brexitu u lipnju 2016. koji je pritisnuo gospodarstvo.

Čini se također da se od 2008. rast sve više oslanja na domaću potrošnju, a ne na ulaganja, što je britanskim političarima već zadalo glavobolje.

Poboljšana procjena stope rasta u velikoj se mjeri pripisuje skraćenim procjenama razdoblja upotrebe imovine poput zgrada, računala i strojeva, napominju u ONS-u.

  • +12
Brexit prosvjedi pred britanskim parlamentom Izvor: Pixsell / Autor: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

Revizija je dio trogodišnjeg plana kako bi se poboljšali podaci o cijenama koji se koriste pri izračunu BDP-a.

Gospodarska aktivnost britanskog državnog i neprofitnog sektora temelji se na cijeni korištenih inputa i bržem umanjenju vrijednosti imovine, pretočenom u stvarno povećanje godišnje potrošnje i proizvodnje, pojasnio je statističar ONS-a.

Promjene kod amortizacije nisu imale isti efekt na procjene aktivnosti u poslovnom sektoru koje se drugačije izračunavaju.

Detaljnije procjene bit će objavljene 30. rujna, objavio je ONS.