BURZA

Crobex ispod 1.700 bodova

29.01.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg blagog rasta, indeks Zagrebačke burze zabilježio je minus od 1,1 posto, spustivši se ispod 1.700 bodova, na najnižu razina od polovice prosinca

Već peti dan uzastopce redovni promet na burzi ostao je ispod 20 milijuna kuna, a uz današnjih 18,2 milijuna kuna samo su tri izdanja prometom nadmašila milijun kuna.

Najtrgovanije su bile redovne dionice Croatia osiguranja, čijih je pet milijuna kuna njihov najveći promet još od veljače prošle godine, dok im je cijena skliznula za 2,9 posto.

I dok je T-HT jučer nadmašio prosjek tržišta rastom od 1,8 posto, danas je umanjio cijenu za 0,9 posto, zaključivši trgovinu na 220 kuna. Promet T-HT-a od samo 2,9 milijuna kuna najniži je od kraja prosinca prošle godine.

Nakon što je jučer uz vijest o predujmu dividende od 50 kuna Atlantska plovidba ostvarila tek minimalan rast, danas se našla među gubitnicima odudarajući od rasta BDI indeksa za rasute terete.

Iako s prometom manjim od milijun kuna, četvrta prema kriteriju likvidnosti bila je Inakoja je treći dan uzastopce završila u crvenom, a današnji je minus koincidirao s Vladinom odlukom da kupi podzemno skladište plina Okoli, čime je započelo izdvajanje plinskog biznisa iz Ine.

Dvoznamenkasti skok zabilježile su povlaštene dionice Centar Banke, uz oko 400.000 kuna prometa.

Na europskim su burzama nakon četverodnevnog rasta danas prevladavali gubici, zbog zabrinutosti ulagača da će se gospodarska kriza u svijetu produbiti. Najvažniji burzovni indeksi u trenutku zaključivanja teksta bili su minusu za više od jedan posto, a strah od recesije najviše je pogodio bankarske i rudarske dionice.