prvo tromjesečje

Croatia Airlines natukla 98,6 milijuna kuna gubitaka

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2019 15:24
  • Objavljeno 30.04.2019 u 15:24
Croatia Airlines

Croatia Airlines

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Operativni gubitak Croatia Airlinesa u prvom kvartalu ove godine iznosio je 90,2 milijuna kuna, a s neto rezultatom financiranja krajnji gubitak toga razdoblja iznosi 98,6 milijuna kuna, priopćio je Croatia Airlines u utorak

Iz te tvrtke objašnjavaju da je gubitak očekivan s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja. Dodaju da je na slabiji neto rezultat u odnosu na prethodnu godinu utjecalo i značajno povećanje troškova amortizacije od 26,5 milijuna kuna, uzrokovano promjenom međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja, odnosno primjenom MSFI-ja 16, kao i veliki radovi na motorima odrađeni u prethodnom razdoblju.

Dodaju da neto efekt na rezultat, nastao promjenom načina priznavanja troškova operativnog najma, za prvo tromjesečje iznosi četiri milijuna kuna, za koliko su se povećali ukupni troškovi u odnosu na dosadašnji knjigovodstveni tretman.

Naglašavaju, međutim, da je pokazatelj uspješnosti EBITDA pozitivniji za čak 16,6 milijuna kuna u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju lani.

U prvom tromjesečju ove godine zrakoplovima Croatia Airlinesa prevezeno je 345.800 putnika, odnosno 2,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Smanjena potražnja tumači se kasnijim Uskrsom u odnosu na 2018. godinu, te činjenicom da je lani u siječnju zabilježena velika potražnja zbog europskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. S obzirom na povoljan booking te potražnju, pad broja putnika u Croatia Airlinesu namjeravaju nadoknaditi u preostalom dijelu godine, konkretno već u travnju.

I ove sezone kompanija nastavlja letjeti u svih 10 odredišta, koja su u mrežu letova uključena zadnje tri godine - Lisabon, Milano, Prag, Sankt Peterburg, Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Dublin i Mostar, kao i na sezonskim linijama Split – Kopenhagen i Dubrovnik – München, koje su uvedene lani. Novost je dodatni let utorkom na redovitoj međunarodnoj liniji Zagreb – Dublin tako da će putnicima na ovoj liniji biti na raspolaganju tri leta na tjedan – utorkom, četvrtkom i nedjeljom.

  • +6
  • +3

Croatia Airlines

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tijekom ovogodišnje turističke sezone kompanija će u redovitom prometu izravno letjeti u 38 europskih odredišta u 24 države. Pritom će Zagreb biti izravno povezan s 24 europska odredišta u 22 države.

U izvješću stoji i da je Croatia Airlines u 2018. godini zabilježio operativni gubitak od 76,5 milijuna kuna, a s neto rezultatom financiranja krajnji gubitak iznosio je 82,9 milijuna kuna.

To je za 48,3 milijuna kuna ili 37 posto bolji rezultat u odnosu na 2017. godinu kod koje je, zbog realnosti usporedbe postignutih rezultata, iz ostvarenih poslovnih prihoda izuzeta jednokratna stavka - djelomična prodaja slotova u zračnoj luci Heathrow u iznosu od 138,6 milijuna kuna. 

Kompanija je, inače, ovih dana objavila da je za financijskog savjetnika za dokapitalizaciju i izbor strateškog partnera odabran konzorcij Privredne banke Zagreb i DVB Banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!